25°C

Beograd

Photo: twitter/printscreen, XHNews

Izvor: Tanjug

NA TONGI ZAGAĐENA VODA: Stiže pomoć Novog Zelanda

Dva broda novozelandske mornarice stići će u petak u Tongu, noseći preko potrebne zalihe vode za ovu pacifičku ostrvsku državu koju je pre nekoliko dana potresla vulkanska erupcija i pogodio cunami, i u velikoj meri je odsečena od ostatka sveta.

U saopštenju ministarstva spoljnih poslova Novog Zelanda se navodi da je Tonga odobrila dolazak brodova “HMNZS Aotearoa” i “HMNZS Velington” u zemlju koja nema nijedan slučaj kovida, iako postoji zabrinutost od potencijalnog izbijanja korona virusa, što bi verovatno moglo zakomplikovati napore pružanja pomoći, prenosi agencija Rojters.

Simon Grifits, kapetan “Aotearoa”, rekao je da njegov brod nosi 250.000 litara vode i da ima kapacitet da proizvede još 70.000 litara dnevno.

Druge zemlje i agencije, uključujući Ujedinjene nacije, izrađuju planove za pomoć, a portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova poručuje da će Kina poslati pomoć, uključujući vodu i hranu, kada se ponovo otvori glavni međunarodni aerodrom Fuamotu na arhipelagu.

Aerodrom nije oštećen, ali je pista prekrivena pepelom koji se mora očistiti ručno.

Stotine kuća na manjim ostrvima Tonge je unisteno, a najmanje tri osobe su poginule nakon što je subotnja ogromna erupcija izazvala talase cunamija, koji su se nadvili preko ostrva, uzrokujući, kako je saopštila vlada, katastrofu bez presedana.

Informacije o razmerama razaranja se uglavnom prikupljaju putem izviđačkih aviona, pošto je aerodrom pod slojem vulkanskog pepela, a komunikacija otežana usled presecanja podmorskog kabla.

Crveni krst je saopštio da su njegovi timovi u Tongi potvrdili da slana voda iz cunamija i vulkanskog pepela zagađuje izvore vode za piće više desetina hiljada ljudi.

“Obezbeđivanje pristupa bezbednoj vodi za piće je ključan prioritet, jer postoji sve veći rizik od bolesti kao što su kolera i dijareja”, izjavila je Kejti Grinvud, šef pacifičke delegacije Međunarodne federacije Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

DŽejms Garvin, glavni naučnik Centra za svemirske letove NASA, rekao je da je snaga erupcije procenjena na pet do 10 megatona TNT-a, što je eksplozivna sila koja je više od 500 puta veća od nuklearne bombe koju su Sjedinjene Države bacile na Hirošimu, u Japanu, na kraju Drugog svetskog rata.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar