19°C

Beograd

Photo: twitter/printscreen, XHNews

Izvor: Happy BSC

PRETI NESTAŠICA HRANE U TONGI: Očekuje se prvi avion sa humanitarnom pomoći (FOTO, VIDEO)

Dolazak prvih aviona sa humanitarnom pomoći, naročito sa vodom za piće, očekuje se u Tongi pošto je glavna pista na ostrvima nakon vulkanske erupcije i cunamija u sredu očišćena od pepela, a uspostavljeni su međunarodni telefonski pozivi, prenose svetske agencije.

- Glavna pista, koja je bila prekrivena slojem pepela od deset centimetara, ponovo je otvorena - rekao je za AFP Džonatan Vajč, zadužen za koordinaciju operacija za UN, preneo je Frans pres.

- Čista je, ali se još ne koristi - rekao je on i dodao da bi prvi avioni iz Australije i sa Novog Zelanda mogli da slete već u četvrtak.

Više od 100.000 ljudi je pogođeno

Sve kuće na jednom od manjih spoljnih ostrva arhipelaga Tonga uništene su u snažnoj vulkanskoj erupciji i cunamiju nakon nje, a do sada su potvrđena tri smrtna slučaja, pokazuju novi podaci.

Više od 100.000 ljudi, koliki je i broj stanovnika na Tongi, pogođeno je ovim dvostrukim prirodnim fenomenom. Međunarodni telefonski pozivi sa Tongom uspostavljeni su u sredu.

Biće potrebno najmanje četiri nedelje da se uspostave internet veze jer je erupcija izazvala pucanje podvodnih komunikacionih kablova koji povezuju ostrva sa internet mrežom.

Najmanje četiri nedelje biće potrebno američkom distributeru kablova SubCom da ponovo poveže Tongu. Кompanija je saopštila da je kabl najverovatnije presečen na dva mesta: na 37. kilometru u moru i blizu vulkana, što otežava popravku.

Erupcija vulkana koja se osetila čak i na Aljasci, u Sjedinjenim Državama, udaljenim više od 9000 km, najjača je u poslednjih nekoliko decenija - ogromna pečurka dima visine 30 km izbacila je pepeo, gas i kisele kiše na 170 ostrva koliko ih je u sastavu tog arhipelaga.

Kontaminirana voda

Prema prvim procenama, stanovnicima je najpotrebnija voda za piće.

- Zalihe vode u Tongi su ozbiljno zagađene pepelom i slanom vodom nakon cunamija - rekla je Kejti Grinvud iz Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca. Postoji "visok rizik od bolesti kao što su kolera i dijareja".

Dva novozelandska broda HMNZS Vellington i HMNZS Aotearoa plove ka arhipelagu, gde treba da stignu za tri dana. Voze vodu za piće i postrojenje za desalinizaciju kapaciteta 70.000 litara dnevno. I Kina je najavila pomoć za najneophodnije proizvode.

Zalihe hrane u Tongi možda neće biti dovoljne. Predsednik Narodne skupštine Fatafehi Fakafanu kroz suze kaže da je "sva poljoprivreda uništena". "Žalosno je čuti da ćemo uz nestašicu vode imati i nestašicu hrane", rekao je on za Pacific Media Netvork.

Erupcija je izazvala ogroman udarni talas koji je pogodio celu planetu putujući nadzvučnom brzinom od 1231 km na sat, saopštio je Novozelandski državni institut za istraživanje mora i atmosfere.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar