19°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: Tanjug

KATASTROFA U TONGI: Velika šteta od cunamija izazvanog erupcijom vulkana

Tri manja ostrva arhipelaga Tonga pretrpela su ozbiljnu štetu od talasa cunamija, saopštili su danas državni zvaničnici i predstavnici Crvenog krsta.

Humanitarni zvaničnici UN izveštavaju da je oko 84.000 ljudi, više od 80 odsto stanovništva Tonge pogođeno erupcijom vulkana, rekao je portparol UN Stefan Dižarik, i potvrdio tri smrtna slučaja, povrede, gubitak domova i zagađenu vodu.

Komunikacione veze su u prekidu u državi Tonga još od subotnje erupcije, ali brodovi sa pomoći su danas ipak uspeli da stignu do ostrva Nomuka, Mango i Fonoifua gde su se naselja uz obalu našla na udaru talasa visine i do 15 metara, rekla je Kejti Grinvud, šefica delegacije Međunarodne federacije društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca za Pacifik. 

Dižarik je rekao da su "sve kuće uništene na ostrvu Mango, samo dve kuće su ostale na ostrvu Fonoifua, sa velikom štetom na ostrvu Nomuki" i potvrdio da je u toku evakuacija žitelja ovih ostrva.

On je rekao da su najhitnije humanitarne potrebe bezbedna voda, hrana i neprehrambeni artikli, a glavni prioriteti su ponovno uspostavljanje komunikacionih veza i usluga, uključujući međunarodne telefonske linije i internet.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar