19°C

Beograd

Photo: PIXABAY

Izvor: Tanjug

Skandinavske zemlje popštaju mere protiv korone

Švedski Zavod za javno zdravstvo objavio je da bi većina ili sve epidemiološke mere mogle biti ukinute 9. februara, pod uslovom da se trenutno stanje u bolničkom sistemu ne pogorša.

Iako Švedska već nedeljama gotovo svakodnevno beleži rekordan broj zaraženih korona virusom, pri čemu je u utorak bio rekord od 46.671, najviše u jednom danu od početka pandemije, broj pacijenata na intenzivnom lečenju i broj smrtnih slučajeva od kovida-19 stabilni su i relativno niski, pa se očekuje da će Švedska krenuti putem svojih skandinavskih suseda, prenose lokalni mediji.

Danska premijerka Mete Fredriksen juče je najavila kako će njena zemlja 1. februara ukinuti sve epidemiološke mere uprkos tome što je omikronski talas i dalje u punom zamahu.

Norveška je otišla i korak dalje, pa osim što je najavila popuštanje mera i ograničenja sledeće sedmice, direktorka norveškog Zavoda za javno zdravstvo Kamila Stoltenberg izjavila je da procenjuje da će se do leta koronavirusom zaraziti oko četiri miliona građana od ukupne populacije od 5,3 miliona.

"U Norveškoj imamo veliki procenat stanovnika koji su nedavno primili treću dozu i stoga su dobro zaštićeni od bolesti i hospitalizacije. Bolje se zaraziti u takvoj situaciji nego kasnije, kad učinak vakcine malo opadne", rekla je Stoltenberg za norveški dnevni list Dagbladet.

Sve tri skandinavske zemlje očekuju da će vrhunac zaraze biti dostignut tokom februara, ali smatraju da ni neke opsežne i stroge epidemiološke mere više ne mogu obuzdati najezdu omikron soja, a pritom bi bitno narušile lične slobode i prava građana.

Norveški Zavod za javno zdravstvo dodaje da bi u nekim budućim pandemijama društvo trebalo da se vrati normalnoj svakodnevici što je pre moguće i epidemijom upravljati preporukama, a ne zakonima i propisima.

Sve ukazuje da će skandinavski pristup pandemiji u sledećim mesecima zavisiti isključivo od stanja bolničkog sistema.

Sve tri skandinavske zemlje imaju visoku stopu vakcinacije. Danska je s dve doze vakcinisala 81 posto ukupne populacije, Švedska 74 odsto, a Norveška 73 posto.

Sve tri zemlje do ponedeljka bi mogle dostići 50-procentnu stopu vakcinacije odrasle populacije trećom dozom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar