34°C

Beograd

Photo: Pixabay

Izvor: Telegraf

Istaknuti urednik Wikipedia naloga uhapšen zbog distribucije lažnih antiruskih informacija

Urednik je pre hapšenja bio doksovan (engl. doxxed) na Telegramu

Glavna uprava za borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije Belorusije (GUBOPiK) privela je istaknutog urednika Wikipedia Marka Bernštajna, navodi beloruski list Zerkalo.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Hapšenje je usledilo nakon što su Bernštajnovi lični podaci podeljeni na javnom Telegram kanalu GOBUPiK-a. Bernštajn je jedan od 50 najistaknutijih urednika ruske Wikipedije.

The Verge je uspeo da potvrdi da su Bernštajnove informacije - uključujući njegove društvene medije, Wikipedia nalog i mesto rada - deljene na GUBOPiK kanalu na Telegramu. Video Bernštajnovog hapšenja je takođe postavljen pored njegove fotografije i ličnih podataka.

Na samoj fotografiji Bernštajn je optužen za “distribuciju lažnih antiruskih informacija”. Kanal je od tada postao privatan.

Zerkalo takođe izveštava da je Bernštajn optužen da je uređivao članke na Wikipediji o ruskoj invaziji na Ukrajinu. Međutim, nijedna informacija u Telegram kanalima ne precizira tačno za šta je Bernštajn zvanično optužen.

U evidenciji aktivnosti Bernštajnovog navodnog Wiki naloga, stoji da je ovaj urednik napravio preko 200.000 izmena u člancima ruske Wikipedije.

Trenutno se njegov nalog vodi kao “blokiran na neodređeno vreme”.

Ruski predsednik Vladimir Putin je prošle nedelje potpisao zakon koji kažnjava ljude koji šire “lažne vesti” sa do 15 godina zatvora. Roskomnadzor, državna agencija za tehnologiju i komunikacije, takođe je zapretila da će blokirati Wikipediju zbog stranice na ruskom jeziku o trenutnoj invaziji na Ukrajinu.

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar