28°C

Beograd

Photo: TAnjug ap

Izvor: telegraf biznis

MEKDONALDS SE POVLAČI IZ RUSIJE NAKON 32 GODINE POSLOVANJA!

Lanac ima 39.000 restorana u više od 100 zemalja sveta.

Nakon ruske invazije na Ukrajinu, 24. februara, ništa više nije isto - ne samo u te dve zemlje, već širom sveta.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

OPERACIJA U UKRAJINI JE OBELODANILA ŠTA SE IZNUTRA DEŠAVA POD VOĐSTVOM SAD U BIOLABORATORIJAMA: Vašington zataškava vojno-biološke aktivnosti! Uskoro kreće istraga!

Brojne zapadne kompanije su redom krenule da pružaju podršku napadnutoj strani, time što su počele da napuštaju rusko tržište. Odjeknula je i današnja vest da Reno prodaje svoj većinski udeo u Avtovazu, jer je francuski proizvođač značajno duže od ostalih trpeo pritisak.

Među prvim kompanijama koje su odlučile da napuste Rusiju jeste i Mekdonalds, vodeći lanac restorana brze hrane iz SAD, koji je nekada bio simbol otvaranja Rusije prema Zapadu.

Iako su mnogi zaključili da je Mek već rekao "zbogom zauvek" Rusiji, činjenica je da je zapravo samo bio obustavio sve aktivnosti u toj zemlji, a sada i zvanično prodaje svoj posao u Rusiji.

Prema pisanju Njujork Tajmsa, posle više od tri decenije poslovanja u Rusiji, američki div će "izgleda potpuno napustiti zemlju".

Ne znamo kako će ova odluka uticati na Ruse i Moskovljane, budući da su se i oni "specijalizovali" za sočne hamburgere - ali jedno je sigurno, Mekdonalds je jedinstven.

Njujork Tajms dalje piše kako aktuelni potez predstavlja značajnu promenu za brend čiji je rast širom sveta postao simbol globalizma, pa čak i osnova teorije mira.

Pošto su se, međutim, globalističke težnje slomile poslednjih godina usred pandemije i geopolitičkih tenzija, ruska invazija na Ukrajinu primorala je mnoge kompanije koje su se nadale normalnom poslovanju - da preduzmu ovakve akcije, što je dodatno poremetilo stabilnost.

Pod rastućim pritiskom zaposlenih i potrošača, mnogi brendovi i lanci restorana su delimično ili potpuno pauzirali svoje poslovanje u Rusiji. Ali, malo je onih koji su otišli ​​u potpunosti, zbog zabrinutosti za dobrobit zaposlenih i poteškoća pri ponovnom ulasku na tržište - nakon pauze.

Mekdonalds je u martu rekao da će privremeno zatvoriti svoje poslovanje u Rusiji, a sličnog stava bilo je i nekoliko drugih lanaca, uključujući Starbaks, KFC, Pica Hat.

Kompanija je u saopštenju navela kako njeni "prioriteti uključuju nastojanje da se osigura da zaposleni u ruskom Meku nastave da budu plaćeni do zatvaranja bilo koje transakcije i da zaposleni imaju buduće zaposlenje kod bilo kog potencijalnog kupca biznisa".

Dodaje se da će zadržati svoje žigove u Rusiji.

Kao rezultat tog poteza, Rusija će zabeležiti otpis od 1,2 do 1,4 milijarde dolara i priznati "gubitke prevođenja strane valute", navodi se u saopštenju Mekdonaldsa. Inače, lanac ima 39.000 restorana u više od 100 zemalja sveta.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar