22°C

Beograd

Photo: Pixabay.com, ilustracija

Izvor: Tanjug

INFLACIJA "JEDE" VELIKU BRITANIJU: Englezi zabrinuti, zemlja u teškoj ekonomskoj situaciji

Inflacija u Velikoj Britaniji je u aprilu skočila na 40-godišnji rekord od 9,0 odsto na godišnjem nivou, podstaknuta rastom cena hrane i energije, prema današnjim podacima Kancelarije za nacionalnu statistiku (ONS).

RUSIJA IMA MOĆ DA ELIMINIŠE BRITANIJU: Za deset minuta mogu da ih vrate u KAMENO DOBA!

Potrošačke cene u Ujedinjenom Kraljevstvu su na mesečnom nivou porasle za 2,5 procenata.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Oba podatka su neznatno bolja od očekivanja analitičara, koji su u anketi Rojtersa predviđali da će potrošačke cene u aprilu zabeležiti mesečni rast od 2,6 posto, a na godišnjem nivou rast od 9,1 procenat.

Apriska inflacija je najveća ikada od 1989. godine kada je počela da se vodi ta evidencija u sadašnjoj formi, i oborila je dosadašnju međugodišnju rekordnu stopu od 8,4 odsto iz marta 1992, a takođe je znato napredovala sa nivoa 7,0 posto zabeleženih u martu ove godine.

Britanski energetski regulator Ofgem je od 1. aprila podigao cenu energije za domaćinstva za 54 procenta nakon oštrog poskupljenja energenata na međunarodnom tržištu.

Ofgem nije isključio moguće dalje periodično povećanje cena struje ove godine.

ŽIVIMO U USLOVIMA IDEALNE OLUJE I TRENUTKA ISTINE: Peskov poručio da Putin zna kuda vodi državu

Banka Engleske je povećala referentnu kamatu na četiri uzastopna sastanka, podižući cenu zaduživanja sa istorijskog minimuma od 0,1 posto iz perioda pandemije na 13-godišnji maksimum od 1,0 odsto u nastojanju da obuzda divlji rast inflacije, a da ne ugrozi ekonomsku rast.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74 

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar