32°C

Beograd

Photo: coe.int

Izvor: Blic

OSNOVAN STRAH GRAĐANA SRBIJE OD ODMAZDE RUSIJE: Profesor sa Kembridža o uvođenju sankcija i netrpeljivosti Zapada

Profesor Centra za geopolitiku Univerziteta Kembridž Timoti Les ocenjuje da je osnovan strah građana Srbije od moguće odmazde Rusije u slučaju uvođenja sankcija toj zemlji, ali i netrpeljivost ka moćnim zemljama Zapada od kojih potiče pritisak na Srbiju da se pridruži sankcijama Rusiji.

ŽIVIMO U USLOVIMA IDEALNE OLUJE I TRENUTKA ISTINE: Peskov poručio da Putin zna kuda vodi državu

Les kaže da otuda ne čudi opadanje popularnosti EU i što je prvi put u istoriji nedvosmislena većina građana protiv ulaska u EU, prenose mediji. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On kaže da same akcije EU već izazivaju nezadovoljstvo naroda prema njoj samoj.

- Većina građana Srbije bi radije ostala neutralna u sukobu koji uključuje njihova dva glavna strateška partnera. Nervozni su zbog moguće odmazde Rusije, bilo u vidu prekida snabdevanja gasom ili promenom njene pozicije prema Kosovu, s obzirom na novi interes Rusije za prekrajanje granica. Oni, takođe, ne cene moćne članice EU, poput Nemačke, koje koriste pitanje međunarodnog članstva Kosova kako bi izvršile pritisak na Srbiju da sankcioniše Rusiju - upozorava Les.

On ističe da se pred građane Srbije postavlja izbor između dve stvari, od kojih se ne zna koja je gora - ili da povlačenjem stranih investicija ostanu praznih novčanika ili da ne znaju kako će se i po kojim cenama grejati na zimu.

Profesor Timoti Les pretpostavlja da će ozlojeđenost dostići kriznu tačku ako predsednik Srbije Aleksandar Vučić odluči da je pritisak prevelik da bi mogao da se izdrži, i popusti zahtevima EU.

- Ipak, ishod ove drame nije siguran. Druge države, uključujući Francusku i bliske susede Srbije, veruju da EU ne može sebi da priušti da otuđi Srbiju, posebno u kontekstu rata u Ukrajini, i te države biće oprezne kako ne bi isprovocirale bilo kakve radikalne korake na severu Kosova. To postavlja ograničenje za jastrebove članice EU - poručuje Les.

RUSIJA IMA MOĆ DA ELIMINIŠE BRITANIJU: Za deset minuta mogu da ih vrate u KAMENO DOBA!

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74 

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar