Izvor: Tanjug
18.05.2022 u 15:49
0

Ursula fon del Lajen predstavila je plan vredan 300 milijardi evra za prekid zavisnosti od Rusije

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen predstavila je plan vredan 300 milijardi evra, kojim bi EU trebalo brže da prekine zavisnost od ruskikih foslilnih goriva, ukljucujući naftu i gas.

Fon der Lajen je u vanrednom obraćanju u Briselu poručila da se plan zasniva na investicijama koje će smanjiti potrošnju energije, uvesti više ” pouzdanih dobavljača” energenata i ubrzati rad na obnovljivim izvorima energije.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

”Danas podižemo naše anbicije u cilju da osiguramo nezavisnost od ruskih foslilnih goriva što je pre moguće.

Ovo će biti ubrzanje već postojeće Zelene agende EU”, poručila je Lajen.

Ona je najvila povećanje ciljane EU energetske efikasnosti za 2030. godinu, sa 9 na 13 procenata, dok bi istovremeno ciljani udeo obnovljive energije, umesto 40 procenata, do 2030. godine bio 45 procenata.

UKRAJINCI IZNELI ŠOKANTNE TVRDNJE: Evo koliko je ruskih vojnika ubijeno od početka sukoba

Predsednica Evropske komisije najavila je ubzanje porcedura za izgradnju obnovljivih izvora energije u Evropi, ali i obavezu izgradnje solarnih panela na krovovima komercijalnih i javnih zgrada od 2025. godine, što će za nove stambene zgrade važiti od 2029. godine.

Ona je najavila i platformu po kojoj će 27 članica EU zajedno nabavljati energente na svetskim tržistima.

”Sve ovo će zahtevati masivne investicije.

Mobilisaćemo do 300 miljardi evra od čega će 75 milijardi biti grantovi, a 225 miljarde zajmovi.

Oko 10 miljardi evra od ove sume biće upotrebljeno za izgradnju veza između gasa i tečnog gasa kako niko ne bi ostao bez grejanja.

Još 2 miljarde biće upotrebeljene za naftnu infrastrukturu kako bismo zaustavili uvoz ruske nafte.

Sve ostalo, čak 95 procenata ukupnih sredstava, ići će na ubrzanje tranzicije ka čistim izvorima energije”; najavila je Lajen.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter