23°C

Beograd

Photo: Printscreen Youtube Novinska agencija Beta

Izvor: Tanjug

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predlaže formiranje Evropske geopolitičke zajednice

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel predložio je danas formiranje Evropske geopolitičke zajednice koja bi doprinela približavanju i jačanju saradnje evropskih zemalja, uključujući i Zapadni Balkan, na rešavanju zajedničkih izazova, promociji mira, stabilnosti i bezbednosti na zajedničkom kontinentu.

”Zemlje Zapadnog Balkna, zemlje koje se pridružuju iz našeg istočnog partnerstva i druge evropske zemlje sa kojima imamo bliske odnose su prve na koje ovde mislim. Lideri zemalja koje koje bi učestovale u ovom projektu sastajali bi se najmanje dva puta godišnje, a spoljna politika bi bila najvažnija oblast saradnje u okviru te zajednice”, poručio je Mišel.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Šarl Mišel je govoreći na današnjem zasedanju Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta u Briselu najvio da je sa liderima EU 27 već započeo konsultacije povodom formiranja Evropske geopolitičke zajednice i da će to pitanje staviti na agendu junskog samita EU idera.

NEPOŽELJNI U RUSIJI: Proterane italijanske, francuske i španske diplomate

”Organizovaću u koordinaciji sa francuskim predsedavanjem EU sastanak sa liderima EU i Zapadnog Balkana u junu, na marginama Evropskog saveta”, najavljuje Mišel.

Predsednik Evropskog saveta za leto najavljuje i konferenciju koja bi trebalo da okupi lidere EU i zainteresovanih zemalja partnera na razgovor o konkretnim opcijama novog zajedničkog projekta.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar