29°C

Beograd

Photo: Printscreen/Twitter Corey S. Powell

Izvor: sputniknews.com

U EGIPTU PRONAĐEN KAMEN VANZEMALJSKOG POREKLA: Otkriva tajne najveće eksplozije u SVEMIRU! (FOTO)

Supernova tipa 1a je jedan od najeksplozivnijih događaja u svemiru, a dešava se u dvojnom sistemu belog patuljka i druge zvezde koja je u svojoj završnoj fazi crvenog džina. Naučnici veruju da su na Zemlji otkrili ostatak jedne takve supernove i pažljivo proučavaju vanzemaljski kamen Hipati, koji je otkriven u Egiptu 1996. godine.

Na osnovu njegove strukture naučnici su utvrdili da je vanzemaljskog porekla, sumnjajući da delići unutar njega zapravo potiču od oblaka gasa i prašine koji su ostali od drevne supernove.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

NE, NIJE VIC! OZBILJNO JE! NASA LANSIRA U SVEMIR SLIKE GOLIH LJUDI: Naučnici očekuju da će privući vanzemaljce

Tokom milijardi godina, mešavina prašine formirala je čvrstu stenu koja je zarobila gas unutar sebe.

„U neku ruku, mogli bismo da kažemo da smo uhvatili supernovu 1a u trenutku kada se desila, jer su se atomi gasa iz eksplozije zarobili u oblaku prašine, koji je vremenom formirao kamen“, izjavio geohemičar Jan Kramers sa Univerziteta u Johanesburgu.

Kamen vanzemaljskog porekla

Koristeći veoma osetljive i nedestruktivne tehnike hemijske analize, tim naučnika proučavao je sićušan uzorak Hipatije.

Otkrili su nizak postotak silicijuma, hroma i mangana što je značilo da kamen nije formiran u našem solarnom sistemu. Utvrdili su visok nivo gvožđa, sumpora, fosfora, bakra i vanadijuma, što takođe nije nešto uobičajeno za naš deo svemira.

Naučnici su takođe došli do zaključka da Hipatija nije potekla od supernove tipa 2 (uobičajene eksplozije masivne zvezde), jer ima previše gvožđa u odnosu na silicijum i kalcijum, što znači da to ostavlja mogućnost da je zapravo nastala iz supernove 1a.

„Ukoliko je naša hipoteza tačna, Hipatija bi bio prvi opipljivi dokaz i ostatak supernove tipa 1a na Zemlji“, istakao je Kramers, preneo je RTS.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar