31°C

Beograd

Photo: Printscreen/Youtube/South China Morning Post

Izvor: Tanjug

KINA PRAVI NOVI VOJNI BLOK! Predsednik Si Ðinping govorio o neophodnosti bezbednosne saradnje zemalja BRIKS-a, najavljeno i proširenje ove organizacije!

Kineski predsednik Si Ðinping izjavio je da zemlje BRIKS-a treba da sarađuju u domenu globalne bezbednosti i udruže napore da se na svetskom planu suprotstave politici moći i blokovskoj konfrontaciji.

„Zemlje BRIKS-a treba da se suprotstave hegemonizmu i politici moći, da odbace hladnoratovski mentalitet i blokovsku konfrontaciju i da zajedno rade na izgradnji globalne bezbednosne zajednice, te da ojačaju politiku međusobnog poverenja i bezbednosnu saradnju, da održavaju blisku komunikaciju i koordinaciju po glavnim međunarodnim i regionalnim pitanjima“, rekao je Si Ðinping, a prenosi Rojters pozivajući se na kinesko Ministarstvo spoljnih poslova.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je to izjavio na sednici ministara spoljnih poslova zemalja BRIKS-a koja se odvija putem video veze.

Kineski predsednik je dodao da zemlje BRIKS-a moraju da udovolje suštinskim interesima svake članice i da poštuju suverenitet i bezbednost jedna druge.

„Kao pozitivna, inspirativna i konstruktivna sila u međunarodnoj zajednici, zemlje BRIKS-a treba da preduzmu stvarnu akciju za promovisanje mira i razvoja, podržavanje pravičnosti i pravde, i zalaganje za demokratiju i slobodu, kako bi podstakle pozitivnu energiju u međunarodnim odnosima i učine ih stabilnim", zaključio je Si, a prenosi britanska agencija.

OŠTAR ODGOVOR MOSKVE Iz Rusije komentarisali navode da se spremaju da bace atomsku bombu: "Informativni temelj za još jednu provokaciju. Ovog puta apokaliptičnu"!

Ranije, kineski državni savetnik i ministar spoljnih poslova Vang Ji izjavio je da Kina želi da proširi grupaciju rastućih svetskih ekonomija poznatu kao BRIKS.

Brazil, Rusija, Indija i Kina su prvobitno formirale blok 2009. godine, a Južna Afrika mu se pridružila 2010. godine, preneo je Rojters.

"Kina predlaže da se započne proces proširenja BRIKS, istraže kriterijumi i procedure za proširenje i postepeno se formira konsenzus", rekao je Vang na onlajn sastanku ministara spoljnih poslova BRIKS.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar