18°C

Beograd

Photo: PIXABAY/ILUSTRACIJA

Izvor: TANJUG

EVROPA U STRAHU! PRODAJE SE ZATROVANO VOĆE! Potrošači užasnuti saznanjem da su plodovi tretirani NAJOPASNIJIM PESTICIDIMA!

Količina svežeg voća u prodaji u Evropi koje je kontaminirano najopasnijim pesticidima dramatično se povećala, za čak 53 posto tokom protekle decenije, pokazuju podaci devetogodišnjeg istraživanja državne agencije Akcijska mreža Evrope za pesticide (PAN).

Analizom je utvrđeno da trećina jabuka i polovina svih kupina stavljenih u prodaju sadrže ostatke najtoksičnijih kategorija pesticida, od kojih se neki povezuju sa izazivanjen kancera, srčanih oboljenja i deformitetima pri rođenju, piše Gardijan.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Procenat ostataka pesticida na plodovima kivija porastao je sa 4,0 odsto u 2011. godini na 32 posto u 2019, a kontaminacija trešanja se takođe više nego udvostručila sa 22 na 50 procenata u istom vremenskom periodu.

Sve u svemu, analiza skoro 100.000 uzoraka domaćeg voća u Evropi otkrila je da je kontaminiranost najopasnijim pesticidima skočila za 53 posto tokom devet godina.

Istraživanje nije uključilo britanske proizvode, napominje Gardijan, ali dodaje da Ujedinjeno Kraljevstvo svake godine uvozi preko 3,2 miliona tona svežeg voća i povrća iz EU, čime podmiruje oko 40 procenata domaće potražnje.

-Potrošači su sada u užasnoj poziciji. Savetuje im se da jedu sveže voće, a pri tome je većina kontaminirana najotrovnijim ostacima pesticida koji se povezuju s ozbiljnim zdravstvenim problemima. Jasno nam je da vlade ne sprečavaju korišćenje ovih pesticida, šta god da zakon kaže. Previše se plaše poljoprivrednog lobija, koji se oslanja na moće hemikalije i propali poljoprivredni model- izjavila je portparolka PAN Evrope Salome Rojnel:

-Istraživanje je pokazalo da je 87 posto krušaka u Belgiji i 85 posto u Portugaliji bilo kontaminirano najmanje jednim toksičnim pesticidom.

SVETSKA ZDRAVSTVENA ORGANIZACIJA ZABRINUTA: Raste broj zaraženih MAJMUNSKIM BOGINJAMA

Najzagađenije uzorkovano voće bile su kupine (51%), breskve (45%), jagode (38%), trešnje (35%) i kajsije (35%).

Od povrća su najkontaminirajini proizvodi bili celer u listu (50%), koren celera (45%) i kelj (31%), prema prisanju britanskog dnevnog lista.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar