31°C

Beograd

Photo: unsplash

Izvor: Informer

LIDERI EU NE MOGU DA SE DOGOVORE Šesti paket sankcija Rusiji i dalje ne prolazi, Mađarska najveći protivnik EMBARGA NA NAFTU!

Brisel i zemlje članice su u svakodnevnim konataktima u cilju pronalaženja rešenja, a na stolu je i opcija uvođenja embarga na naftu koja se dovozi tankerima, dok bi mogli biti izuzeti kopneni naftovodi, na koje se Mađarska, ali i neke druge zemlje članice, najviše oslanja.

Otvoreno ostaje i pitanje snabdevanja Srbije naftom u slučaju uvođenja embarga EU na ruske tankere, jer se 80 procenata nafte u zemlju uvozi preko hrvatske luke i Jadranskog naftovoda Janaf.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Srbija i kompanije sa većinskim ruskim vlasništvom sa teritorije Srbije, do sada su bile izuzete iz sankcija EU koje se odnose na uvoz nafte i gasa iz Rusije.

U diplomatskim izvorima u Briselu navode da su u okviru priprema za predstojeći specijalni samit EU, koji će 30. i 31. maja biti održan u Briselu, intenzivirani i razgovori o postizanju kompromisnog rešenja za realizaciju šestog paketa sankcija, uključujući i embargo na naftu.

Ambasadori zemalja članica sastaće se 29. maja, dan pred samit u Briselu, sa ciljem da dođu do usagalšenog teksta zaključaka koje bi lideri trebalo da podrže na sastanku u ponedeljak i utorak.

EBRD pozajmio Ukrajini 300 miliona evra za kupovinu gasa

Deo zvaničnika EU, na čelu sa predsednikom Evropskog saveta, Šarlom MIšelom, optimističan je u pogledu postizanja sporazuma oko šestog paketa sankcija čak i ”pre samita”, dok predsednica Evropske komisije, Ursula fon der Lajen, ocenjuje da ne bi trebalo ”podizati lažne nade”, odnosno da o ”sankcijama neće biti reči na samitu”.

Da o embargu na naftu neće razgovarati sa kolegama na samitu ldera EU poručio je i premijer Mađarske, Viktor Orban.

Zvanična Budimpešta je svoj veto na potpuni embargo na naftu iz Rusije ”dopunila” procenom da bi joj za prekid zavisnosti od ruske nafte trebalo između 15 i 18 milijardi evra iz fondova EU.

U EU i dalje razmatraju da li je moguće dodeliti takav novac Mađarskoj, posebno imajući u vidu situaciju da se Budimpešta već duže vreme nalazi pod evropskom ”lupom” zbog pitanja vladavine prava u zemlji, što je uslovljeno izdvajanjima iz EU fondova.

Kao druga mogucnost ”zaobilaženja” mađarskog veta razmatra se ideja o uvođenju embarga na naftu koja iz Rusije u EU stiže brodovima, što bi izuzelo Mađarsku i manji broj zemalja koje se oslanjaju na snabdevanje kroz naftovode.

Ionako zamršenoj EU jednačini u ovom slučaju ”ulje na vatru” je dodala savetnica ukrajinskog ministra energetike, Oleana Zerkal, koja je Budimpešti poručila da Ukrajina ”ima u rukama” naftovod ”Družbu”, kojim se isporučuje ruska nafta do Mađarske, a kome se, prema njenim rečima ”nešto može dogoditi”.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar