23°C

Beograd

Photo: Printscreen/Youtube/Guardian News

Izvor: Tanjug

OPTIMIZAM UPRKOS TURSKOJ BLOKADI Finski ministar spoljnih poslova izjavio je da će pre ili kasnije Finska i Švedska biti članice NATO!

Finski ministar spoljnih poslova Peka Havisto izrazio je optimizam da će pre ili kasnije Finska i Švedska biti članice NATO i rekao da će se razgovori sa turskom vladom nastaviti jer Ankara preti da će blokirati pridruživanje dve države alijansi.

U intervjuu za CNN Havisto je rekao da očekuje da će se tema o članstvu Finske u NATO i prevazilaženju trenutnog protivljenja Turske pojaviti u njegovim razgovorima sa američkim državnim sekretarom Entonijem Blinkenom tokom njihovog susreta kasnije danas, dodajući da je prilično uveren da su i druge zemlje NATO razgovarale sa Turskom.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Delegacije Finske i Švedske, koje su prošle nedelje zvanično podnele zahtev za članstvo u NATO, otputovale su u Tursku ranije ove nedelje na razgovore o pristupanju NATO.

Sve članice NATO moraju odobriti pristupanje novih članica.

Havisto, koji nije prisustvovao razgovorima, nazvao je to dobrim sastankom i rekao da je trajao pet sati.

On je kazao da postoje evropski i finski zakoni i politike koje usmeravaju akcije Finske u vezi sa glavnim zahtevima Turske - proglašenjem Radničke partije Kurdistana (PKK) terorističkom organizacijom, ukidanjem kontrole izvoza oružja, izručenjem kurdskih militanata koje Turska smatra teroristima.

RAZGOVOR STOLTENBERGA I MILANOVIĆA Predsednik Hrvatske i generalni sekretar NATO pričali telefonom o situaciji u BIH!

Međutim, Ibrahim Kalin, portparol predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana rekao je posle posete delegacije da proces ne može da napreduje ukoliko se bezbednosni problemi Turske ne reše konkretnim potezima.

Havisto je rekao da je postojao dogovor da se ti razgovori nastave, ali da sledeća runda još nije dogovorena.

"Iz naše perspektive vremenski okvir je od suštinskog značaja, jer se radujemo samitu NATO u Madridu. Nadamo se da će tokom samita NATO nove članice biti barem pozdravljene i potvrđena ''Politika otvorenih vrata'' NATO, ali naravno, pravo je svake države članice da utiče na proces", rekao je on.

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar