21°C

Beograd

Photo: Printscreen/Yourube Espreso TV

Izvor: Sputnik Srbija

ULAZAK UKRAJINE U EU POMERIĆE "JEZGRO EVROPE" SA ZAPADA NA ISTOK: Odnos prema ukrajinskoj krizi u uniji u velikoj meri određuju baltičke zemlje i Poljska

Ulazak Ukrajine u Evropsku uniju pomeriće „jezgro Evrope“ sa Zapada na Istok, što preti pojavom istočnoevropskog bloka koji će povesti EU putem „samodemontaže“, smatra analitičar berlinskog časopisa „Der frajtag“ Luc Herden.

„Ispostavilo se da je širenje EU na Istok ono što je oduvek i bilo – put ka 'samodemontaži'“, rekao je Harden. On je upozorio Evropljane da će primanje Kijeva u redove EU dovesti do toga da će politiku organizacije određivati interesi Ukrajine – njena veličina, status „žrtve“, beskompromisno neprijateljstvo sa Rusijom i potreba da se obnovi ekonomija.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Davanje Kijevu statusa kandidata za članstvo u Evropsku uniju ni na šta ne obavezuje organizaciju i, vođeni iskustvom Turske, koja je postala kandidat za ulazak u EU 1999. godine, može se tvrditi da Ukrajine neće ući u EU do 2044. godine, smatra autor članka.

Lavrov poručio da se EU pretvorila u antiruski savez pa pomenuo i SRBIJU!

Međutim, davanje statusa kandidata zemlji koja vodi borbena dejstva potkopava poverenje u EU, a kako konstatuje Herden, takvog presedana još nije bilo.

Po njegovim rečima, početkom ruske specijalne operacije „jezgro Evrope“ pomerilo se sa Zapada na Istok, a odnos prema ukrajinskoj krizi u uniji u velikoj meri određuju baltičke zemlje i Poljska. Novinar je podsetio na nedavnu posetu lidera Nemačke, Francuske i Italije Kijevu, istakavši da su lideri pomenutih zemalja bili primorani da posete Ukrajinu u društvu rumunskog predsednika, kako se ne i stekao utisak da evropski Zapad deluje odvojeno od Istoka.

Harden je takođe skrenuo pažnju na to da je Evropska komisija uklonila prepreke za Poljsku kada je reč o dobijanju finansijske pomoći za borbu protiv posledica pandemije virusa korona. Evropska komisija je imala pretenzije prema Varšavi zbog reforme pravosuđa, ali sada to nije važno, jer Poljska igra vodeću ulogu u konfrontaciji sa Rusijom, ocenjuje autor članka.

„Poljska deluje kao 'vođa istočnoevropskog ogranka EU' koji potencijalno može da postane pravi blok ukoliko Ukrajina ipak uđe u savez“, konstatuje novinar.

Kako je objasnio, takav blok unutar EU neće dozvoliti da se preduzme bilo kakva inicijativa bez njegovog odobrenja.

Šefovi država i vlada Evropske Unije na samitu u Briselu odobrili su davanje statusa kandidata za članstvo u EU Ukrajini i Moldaviji.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar