24°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustarcija

Izvor: Sputnik Srbija

POLJSKI NOVINAR: Umesto da bude poljska teritorija, Kalinjingradska oblast predstavlja rusko uporište i strašilo za zapadne zemlje!

Kalinjingradska oblast, koja je danas izuzetno važna za Rusiju, nakon Drugog svetskog rata trebalo je da postane poljska teritorija, ali umesto toga danas predstavlja rusko uporište i strašilo za zapadne zemlje, piše poljski list „Onet“.

Danas je Kalinjingradska oblast najviše pogođena antiruskim sankcijama Zapada. Primer je i nedavni potez Litvanije, koja je uvela zabranu tranzita robe iz Rusije do Kalinjingrada preko svoje teritorije. Situacija u ovom evropskom regionu postaje sve napetija, piše poljski novinar Petar Rogozinski.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Zanimljivo je to što je ta teritorija u prošlosti bila deo Istočne Pruske. Sve se promenilo odmah nakon Drugog svetskog rata. Prvobitno je planirano da nakon poraza nacističke Nemačke ta teritorija pripadne Poljskoj. Međutim, to se nije dogodilo, jer su vlasti u Kremlju odlično znale da će zahvaljujući tome dobiti stratešku i prestižnu teritoriju“, piše novinar.

UKRAJINSKE SNAGE OPET UPOTREBILE RAKETNI SISTEM TOČKA-U ZA GRANATIRANJE LNR

Nemački Kenigsberg postao je sovjetski, a nakon toga ruski Kalinjingrad koji danas predstavlja sedište Baltičke flote Rusije.

Poljski novinar skreće pažnju na to da je Kalinjingradska oblast danas najmilitarizovanija teritorija u Evropi koja graniči sa Poljskom i Litvanijom, članicama NATO-a i EU.

„Ne treba zaboraviti da su prestonice tih zemalja u dometu nuklearnih raketa koje se tamo nalaze“, konstatuje Rogozinski.

Poljski analitičar Vitold Sokala uveren je da Kalinjingrad danas ima, pre svega, značaj prestiža za Rusiju.

„To je vojni plen, suvenir iz toliko vredne pobede Sovjetskog Saveza nad fašističkom Nemačkom. Istovremeno, to je teritorija koja je važna i sa vojne i ekonomske tačke gledišta“, ocenjuje ekspert.

Takođe podseća da je Rusija poslednjih godina mnogo investirala u ekonomiju Kalinjingrada, između ostalog i u plutajući gasni terminal. Sokala smatra da, u vojnom smislu, Kalinjingrad nesumnjivo bio i ostao uporište, strašilo za zapadne zemlje. On ne isključuje ni potencijalni značaj teritorije kao odskočne daske za ofanzivne operacije, jer Rusija aktivno širi vojnu infrastrukturu u tom regionu, uključujući i nuklearnu.

Sokala zaključuje da aktuelnu situaciju i odnos snaga u regionu može izmeniti ulazak Finske i Švedske u NATO.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar