32°C

Beograd

Photo: Printscreen/Youtube NATO News

Izvor: Sputnik Srbija

NAJVEĆE PREŠIRENJE NATO OD HLADNOG RATA?! Sprema se trka u naoružanju kako bi se Istočna Evropa u utvrđenje s hiljadama vojnika

NATO bi na predstojećem samitu koji će biti održan od 28. do 30. juna u Madridu mogao da donese odluku o najvećem razmeštanju svojih vojnih snaga još od završetka „Hladnog rata“, piše španski list „Pais“.

Prema pisanju lista, saveznici u NATO-u su spremni da se uključe u intezivnu trku u naoružanju, kako bi pretvorili istočnu Evropu u utvrđenje s hiljadama vojnika i velikom količinom vojne opreme.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Alijansa namerava da da do znanja da je u stanju borbene gotovosti i da je spremna da odgovori na agresiju protiv bilo koje države-članice, navodi list.

NEMAČKA VLADA PODIGLA NIVO SPREMNOSTI! BELGIJSKI PREMIJER: Moguće je da "domino efekat" pogodi EU zbog problema sa isporukom gasa

NATO na samitu u Madridu namerava da podstakne povećanje vojnih budžeta saveznika. Izvori lista navode da pojedine zemlje žele da umesto sadašnjeg prisustva na istočnom boku Alijanse, koje je zasnovano na borbenim grupama, uvedu brigade.

U ovom trenutku formacije NATO-a imaju oko hiljadu do 1.600 vojnika, dok bi formiranje brigada podrazumevalo najmanje dva puta veći broj vojnika, a to podrazumeva i opremanje tih formacija novijim naoružanjem.

Kako piše list, pojedini saveznici čak postavljaju pitanje o razmeštanju divizija pod komandom generala, što podrazumeva prisustvo do 15.000 vojnika.

Tokom samita u Madridu biće usvojena nova strateška koncepcija NATO-a. Prema informacijama izvora lista, taj dokument će okončati veze s Moskvom. Rusija će biti označena kao direktna pretnja u tom dokumentu, a što se tiče Kine, evropski saveznici se zalažu za to da se ne pojačava napetost u odnosima s Pekingom. Kina neće biti označena kao pretnja, nego kao geostrateški i sistemski izazov.

Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar