5°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: Sputnik Srbija

OGLASILO SE MINISTARSTVO FINANSIJA RUSIJE: Uplata je izvršena unapred! Evo zašto investitori nisu dobili novac!

Ministarstvo finansija Rusije odreagovalo je na vesti o neizmirenju državnog duga zemlje, istakavši da su uplate po osnovu suverenih evroobveznica izvršene u potpunosti i u skladu sa emisionom dokumentacijom.

Ministarstvo finansija Rusije je 20. maja izvršilo uplatu po osnovu evroobveznica Rusije sa dospećem 2026. godine u iznosu od 71,25 miliona dolara i po osnovu evroobveznica sa dospećem 2036. godine u iznosu od 26,5 miliona evra, podseća ruska strana.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Navedene uplate je istog dana primio agent za plaćanje (Nacionalni depozitar za obračune) i blagovremeno su predate kako vlasnicima ruskih evroobveznica, tako i stranim finansijskim posrednicima, između ostalog i međunarodnom kliring sistemu Evroklir (24. maja 2022. godine za uplatu u američkim dolarima i 25. maja 2022. godine za uplatu u evrima), u cilju naknadnog prenosa klijentima navedene organizacije“, precizirano je u saopštenju.

TVRDNJE O NEIZMIRIVANJU DRŽAVNOG DUGA SU NEOSNOVANE: Ruske rezerve su ilegalno blokirane i svako njihovo korišćenje predstavljaće KRAĐU!

Prema tome, time je Ministarstvo finansija Rusije u potpunosti izmirilo obaveze servisiranja ruskih državnih hartija od vrednosti, u skladu sa emisionom dokumentacijom emisija evbroobveznica.

Istovremeno se navodi da niz vlasnika evroobveznica nije primio novac zbog delovanja stranih finansijskih posrednika.

„Skrećemo pažnju na to da, u skladu sa emisionom dokumentacijom za navedene emisije, defolt predstavlja neplaćanje ('failure to pay') od strane dužnika, ali uplata je izvršena unapred – 20. maja 2022. godine. U ovom slučaju, investitori nisu dobili novac ne zbog izostanka uplate, nego usled delovanja trećih lica što se u emisionoj dokumentaciji ne smatra defoltom i treba da se razmatra u okviru opštih pravnih normi koje regulišu uslove emisije, uzimajući u obzir sve okolnosti i savesnost delovanja strana“, navodi se u saopštenju ruskog Ministarstva.

Ranije je agencija Blumberg objavila da je u Rusiji došlo do neizmirenja (defolta) državnog duga – prvi put od 1918. godine. Povod za ovakve medijske navode je rok za isplatu kupona u vrednosti od 100 miliona dolara koji je istekao 27. juna.

Međutim, Blumberg piše da je „defolt uglavnom simboličan“ i da nema velik značaj za Rusiju.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar