19°C

Beograd

Photo: unsplash

Izvor: TANJUG

AMBASADOR SRBIJE U BEČU: Da li je akt o Srebrnici slučajno u parlamentu baš na Vidovdan?

Srbi širom sveta, pa i u Austriji, danas obeležavaju Vidovdan, jedan od svojih najvećih praznika, posvećen svim velikomučenicima, rekao je ambasador Srbije u Beču Nebojša Rodić, koji napominje da je baš za danas u tamošnjem parlamentu zakazana rasprava o rezoluciji o Srebrenici.

- Neću da kažem da se to desilo sa nečijom željom, upravo na Vidovdan, i neću to povezivati sa Vidovdanom u istoriji, ali u spoljno-političkom odboru parlamenta Austrije, danas će se raspravljati o rezoluciji koja nosi naziv "Rezolucija o sećanju na genocid u Srebrenici - rekao je Rodić.

VIDOVDAN U KRUŠEVCU: Obeležava se 633. godine od Kosovske bitke

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Kako kaže, ta rezolucija nije akt kojim se osuđuje zločin, već je “akt o sećanju”.

- A zašto sećanje posle 27 godina? To sećanje nama nije neophodno, jer ga mi jako dobro pamtimo. Nemamo porodicu, nemamo među drugovima i prijateljima nekoga ko, ne samo u tom ludilu u BiH, već u raspadu cele SFRJ, nije na neki način povređen ili se setio onog ko nije s njim - kazao je Rodić u svom govoru na sinoćnjem otvaranju "Srpskih dana kulture" koje organizuje bečko udruženje "Fokus".

Raspravu o toj rezoluciji pred odborom u parlamentu Austrije inicirale su četiri partije, Narodna partija Austrije, Zeleni, Sodijaldemokratska patija i NEOS.

- Videćemo kako će proći taj predlog, ali mi sa naše strane treba da i dalje nastavljamo politiku čiji je cilj mir, poštovanje, međusobno uvažavanje, što uvek potencira i predsednik Aleksandar Vučić - rekao je Rodić.

Kada je reč o Vidovdanu, uoči kojeg su u Beču počeli i “Srpski dani kulture”, u organizaciji kulturnog udruženja “Fokus”, Rodić je u svom obraćanju na otvaranju te manifestacije podsetio da je to i crkveni i državni praznik, u crkveni kalendar unet 1882, a sedam godina kasnije to je uradila i država, dok se od 2001.godine zakonom obeležava radno kao državni praznik u Srbiji.

Ambasador ukazuje da bismo, ukoliko se vraćamo kroz istoriju, mogli da nađemo mnogo događaja koji su se upravo zbili 28.juna, pre svega Kosovski boj 1389. godine, ali i Tajna konvencija Srbije i Austrougarske 1881.godine.

Poručuje da je Vidovdan dan kada treba da se podsetimo svih onih koji su se borili za slobodu, našu zastavu, srpski jezik, ćirilično pismo.

- Srbija je danas, kada se podsećamo na velikomučenog kneza Lazara, i na sve srpske junake iz Kosovskog boja, slobodna i slobodarska zemlja. I to je danas važno istaći s obzirom na sve što se događa u Evropi , a što, čini mi se, zapljuskuje svaku zemlju na svetu - rekao je Rodić.

Kako kaže, Vidovdan je pobeda života, Vidovdanom se radujemo životu, uz pregršt narodnih običaja kojima se taj praznik obeležava.

- To je dan u odnosu na noć, sreća u odnosu na tugu, veselje u odnosu na žalost. Tada smo pobedili smrt, dobili šta smo želeli - mogućnost da se borimo za svoju slobodu - dodao je ambasador.

Napominje i da danas svi koji gledaju u Srbiju moraju da “promene naočare" kroz koje to čine, jer je Srbija danas zemlja koja izaziva uvažavanje, i u međunarodnoj politici, ekonomskoj, socijalnoj, politici, sferi obrazovanja, kulture….

- Srbija je danas zemlja koja pobeđuje - zaključio je Rodić.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar