Izvor: TANJUG
28.06.2022 u 11:03
0

SUD U LUIZIJANI REAGOVAO: Blokiran zakon koji bi mogao da pokrene zabranu abortusa

Sud u američkoj državi Luizijani blokirao je zakon te države koji bi mogao ponovo da pokrene zabranu abortusa.

U ponedeljak je sudija okružnog suda u Nju Orleansu privremeno blokirao sprovođenje zakona u Luizijani, i zakazao ročište za 8. jul, na osnovu tužbe koju je podneo Centar za reproduktivna prava u ime lokalnih medicinskih ustanova koje obavljaju abortuse.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Poljski parlament odbacio zakon o legalizaciji abortusa

U tužbi se navodi da zakonu koji bi omogućio zabranu abortusa „nedostaju ustavno obavezne zaštitne mere za sprečavanje proizvoljnog sprovođenja“ i da je „nevažeći zbog nejasnoća“.

Tri preostale državne klinike za abortus u Luizijani saopštile su da će nastaviti da obavljaju tu intervenciju i posle presude suda.

Slične tužbe podnete su u Juti i Ohaju kako bi se sprečilo stupanje na snagu zakona mkoji bi pokrenuli zabranu.

Luizijana je jedna od 13 država koje su ponovo uvele zabrane ili stroga ograničenja u vezi sa abortusom nakon presude Vrhovnog suda SAD.

Odluka Vrhovnog suda kojom se ukida univerzalno pravo na abortus dato presudom Rou protiv Vejda iz 1973, dovela je do toga da je u polovini američkih država abortus nelegalan ili je pod strogim restrikcijama.

Trinaest država je spremilo zakone koji su stupili na snagu čim je Vrhovni sud doneo odluku, Ajdaho, Kentaki, Luizijana, Misisipi, Misuri, Severna Dakota, Oklahoma, Južna Dakota, Tenesi, Teksas, Juta i Vajoming, i sa njima ili potpuno zabranjuju abortus, ili ga dozvoljavaju do šeste, odnosno 15. nedelje.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter