1°C

Beograd

Photo: Pixabay.com, ilustracija

Izvor: Novosti

STIGLA KRITIKA IZ NEMAČKE! Ukrajinski ambasador izrekao skandalozne reči!

Feliks Klajn, komesar nemačke vlade za pitanja antisemitizma, kritikovao je ukrajinskog ambasadora Andreja Meljnika zbog njegovih reči o Stepanu Banderi, i pozvao je Kijev da se konačno pridruži Međunarodnoj alijansi sećanja na holokaust (IHRA), piše RIA Novosti.

"NIKAD SE NE BORI PROTIV ČEČENA!" Kadirov upozorio na da će svaki otpor nacionalista imati ZASTRAŠUJUĆE posledice (VIDEO)

- Oni hrane ruski narativ u trenutnom sukobu i veća je verovatnoća da će izazvati nesporazume i nerazumevanje među prijateljskim državama - rekao je Klajn komentarišući Meljnikove izjave za medijsku grupu Funke.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Komesar je dodao da bi IHRA "bila odgovarajući forum gde bi se o pitanjima koja je pokrenuo gospodin Meljnik moglo razgovarati na međunarodnom nivou". 

On je istakao da Ukrajina do sada nije izrazila želju da pristupi alijansi, ali "debata koju je izazvao ambasador Meljnik treba da bude prilika da se brzo postigne ulazak". 

Ranije je ukrajinski ambasador u Berlinu Andrej Meljnik, u intervjuu novinaru iz Nemačke, gde je veličanje nacizma zakonom zabranjeno, nazvao nacističkog kolaboratora Stepana Banderu "borcem za slobodu".

Istovremeno, prema Meljniku, Bandera nije imao veze sa nacističkom Nemačkom, a masovna ubistva mirnih Poljaka od strane ukrajinskih nacionalista u Voliniji i Galiciji tokom Drugog svetskog rata objašnjavaju se činjenicom da je i na drugoj strani "bilo mnogo ubistava i zverstva". 

Ministarstvo spoljnih poslova Nemačke primilo je k znanju izjave ambasadora Ukrajine Andreja Meljnika o Stepanu Banderi, ali ih smatra ličnom izjavom, a ne stavom ukrajinske vlade, rekao je u petak novinarima portparol resora Kristijan Vagner. 

Poljski ministar spoljnih poslova Zbignjev Rau razgovarao je sa ukrajinskim kolegom Dmitrom Kulebom o rečima ukrajinskog ambasadora i rekao je da je u Varšavi i u Kijevu "njegova izjava ocenjena kao njegovo lično mišljenje, koje sadrži dosta istorijskih laži". 

Izraelska ambasada u Berlinu takođe je oštro reagovala na izjave ukrajinskog ambasadora u Nemačkoj Andreja Meljnika o Stepanu Banderi, nazvavši ih "iskrivljavanjem istorijskih činjenica, umanjivanjem holokausta i vređanjem sećanja na one koje su ubili Bandera i njegove pristalice". 

Ambasador Ukrajine u Nemačkoj Andrij Meljnik više puta je posetio grob Stepana Bandere u Minhenu, kao i druga mesta u Nemačkoj povezana sa životom ovog nacističkog kolaboranta.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar