24°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: HappyBSC

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: "Moglo bi se za mesec i po, najkasnije dva, očekivati završetak bitke za Donbas", "Ulog u ovoj borbi nije samo Donbas, već opstanak Rusije kao jedinstvene države"

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji "AKTUELNOSTI" na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima.

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: Đorđe Vukadinović - Nova srpska politička misao, Ljuban Karan - bivši oficir KOS i naučni savetnik Dragan Petrović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

"Protivim se tome da se ovo naziva ratom Rusije i Ukrajine – ovo je NATO pohod na Istok" u emisiji "AKTUELNOSTI" na TV HAPPY!

Više o ratu u Ukrajini, ali i drugim dešavanjima u svetu pratite u emisiji "AKTUELNOSTI".

Đorđe Vukadinović, Nova srpska politička misao

- Potpuno je jasno da je ruska vojska ovih dana imala ozbiljne uspehe. To se vidi direktno preko vesti o položaju snaga i povlačenju ukrajinskih snaga, ali se vidi još više po propagandnom pokušaju, što Kijeva, što zapadnih medija da to zataškaju. Očigledna je zbunjenost i pometnja u redovima ovih koji podržavaju iz različitih razloga Kijev, posebno ovih zapadnih medija i zapadnih centara moći. Ovo jeste trenutak i to se vidi  da je Lugansk oslobođen, ali Donjeck nije, to je malo zaškripalo. Oko Donjecka će se još voditi borbe. Ovo nije ni kraj, nije ni početak kraja, ali je jedna važna faza. Ovo je jedan važan trenutak, jedno važno okončanje jedne faze u operaciji, uspešno sa stanovišta Moskve. To je veliki rezultat i to koliko je veliki vidimo po panici i nervozi i po pokušaju kontra propagande sa ove druge strane - naveo je Vukadinović. 

- Ovo je jedna taktička pobeda, nije definitivna, ali je pobeda u jednoj važnoj fazi. Ovo nije nokaut, nije trka na 100 metara, ovo je borba na poene. Ovo je dobijena runda, ali nije još gotova priča - dodao je Vukadinović.

- Sve ovo što Putin radi je pokušaj povraćaja dela onoga što je tako olako kombinacijom gluposti ili izdaje ili oboje, na potezu od Gorbačova do Jeljcina prokockano i sada se "krvavo" vraća - dodao je Vukadinović.

Dodaje da zapadni mediji podgrevaju tu retoriku o podeli Rusije. Ističe da Zapad ide na podgrevanje regionalnih tenzija i nestabilnosti.

- Cilj je raspad Rusije. Jedno je stanje na frontu, to je bitno, ali front je globalni.  Ulog u toj borbi nije samo Donbas, već opstanak Rusije kao jedinstvene države. Toga su sigurno svesni Putin i njegovo okruženjeali nisam svestan koliko su toga svesni Rusi u samoj Rusiji - dodao je Vukadinović.

Ljuban Karan, bivši oficir KOS

O tome da je Duma usvojila novi nacrt zakona o pravu ruske vlade da uvede posebne mere u ekonomskoj sferi kako bi obezbedila da Oružane snage Ruske Federacije i druge trupe sprovode antiterorističke operacije i druge operacije van Ruske Federacije: 

- Moja procena da je to vezano za ove pokušaje da se u nekim drugim regionima izazovu problemi koji se tiču direktno bezbednosti Rusije i ruskih saveznika. Ne mislim samo na saveznike, tu msilim na one koji su u dobrim odnosima sa Rusijom i koji nisu pristali u ovoj situaciji i pod ovim prtiscima kolektivnog Zapada da uvedu sankcije Rusiji. Ako već takva sredstva imaju zapadne obaveštajne službe za specijalne i prljave operacije u svetu, za izazivanje ratova i problema u regionima gde je situacija relativno stabilna, isto tako, zašto ne bi ruska Duma izglasala takav jedan zakon da se obezbede sredstva za smirivanje tih neuralgičnih tačaka koje mogu da prorade u ovo vreme i dopunski prave probleme Rusiji. Šta je cilj? Cilj je da se Rusija uznemirava sa više strana. Nije dovoljno poluokruženje, već i da se sa južnih, sa svih strana, ugrožava Rusija u bezbednosnom smislu. Pokušava se da se i u drugiom državama izazovu nemiri gde Rusija po nekoj prirodi stvari mora da smiruje te događaje - izjavio je Karan u emisji.

Dragan Petrović, naučni savetnik

- Sada je preostao suženi deo severozapadnog Donbasa i gde je najslabija tačka Slavjanska, a ovde je jako teško napredovati i očekuje se da će se prodirati ili sa istoka, od Lisičanska  ka Bahmutu i skrati deo, ili da se sve sruši zauzimanjem Slavjanska - rekao je Petrović.

- Mislim da Rusi sada imaju jednu poziciju zrele generalne bitke za Donbas koja kada bude zaršena po očekivanju, onda se trupe mogu osloboditi za udar za Nikolajev itd. Ono što je manjak ruske strane jeste manjak u ljudstvu. Ovo je jedna vrlo retka operacija gde ukrajinska strana ima više ljudi na raspolaganju od rukse strane. Ali ruska strana veštim manevrima, prednosti u artiljeriji, mornarici, vazduhoplovstvu i bržom prokretljivošću, jer su komunikacije sa ukrjainske strane mnogo otežanije, ona ima koncentraciju udara tamo gde je najjača. Ruska strana ovde po planu napreduje i moglo bi se za mesec i po-dva očekivati završetak bitke za Donbas što bi značilo da ukrajinska strana nema više utvđrenu liniju odbrane i da bi se u stepi u daleko težim okolnostima mogla organizovati alternativa. To znači da ako bi se ovo završilo po planu, dalji napredak ruske vojske bi bio brži i efikasniji u nastavku sukoba - istakao je Petrović.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar