29°C

Beograd

Photo: HappyBSC

Izvor: HappyBSC

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: "Oni koji su najviše bili zadojeni nacizmom su uništeni, ostao je samo prosečan ukrajinski vojnik", "Svaki dan borbe znači nestajanje Ukrajine sa istorijske scene"

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji "AKTUELNOSTI" na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima.

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: sociolog Ilija Kajtez, pisac Radojka Tmušić i Dragan Vasiljković- kapetan Dragan.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: "Moglo bi se za mesec i po, najkasnije dva, očekivati završetak bitke za Donbas", "Ulog u ovoj borbi nije samo Donbas, već opstanak Rusije kao jedinstvene države"

Više o ratu u Ukrajini, ali i drugim dešavanjima u svetu pratite u emisiji "AKTUELNOSTI".

Ilija Kajtez, sociolog

- To je rat. Za razliku od svih drugih konflikata, rat se razlikuje po tome što u ratu sigurno ima žrtava. Nažalost, žrtve nisu samo vojnici, već često su i civili, a često i oni koji su najnevinji. Postoji zakonitost da kako su ratovi savremeniji, to je procenat vojnika koji ginu mnogo manji u odnosu na civile. Procenat civilnih žrtava daleko prevazilazi procenat žrtava vojnika. Ako uzmete u obzir intervencije SAD-a, kao i NATO saveznike, praktično oni su sravnili sa zemljom gradove i oblasti i tu je apsolutno bilo najviše ubijenih civila - izjavio je Kajtez u emisiji "Aktuelnosti".

Kajtez takođe ističe da obe strane u ratu iskoriste to za medijsko obračunavanje i optuživanje druge strane. 

- Propaganda Zelenskog i onih oko njega, koga podržava celokupna Zapadna Evropa iz svih kalibara, iz svih medijskih kuća, što se zove medijski imperijalizam, žele da prikažu stvari kakve nisu. Ukrajinska supstanca Oružanih snaga se topi, nezadrživa je i onda kada krenu porazi i kada krene osećaj da se ova bitka protiv moćne Rusije ne može dobiti, onda kreću pukotine između vojnika i linije komanda. Kreću moralne pukotine koje inače nisu ni dobre, jer u najvećoj mogućoj meri oni koji su bili najekstrtemniji, najviše zadojeni nacizmom, oni su u velikoj meri uništeni ili zarobljeni. Sada je ostao prosečan ukrajinski vojnik. Dovlače na silu one koje hvataju po ulicama, neobučene i ljude koji nisu motivisani da se suprotstave i onda nastaju problemi. Tim koji gubi, a to je ukrajinska armija, on pokazuje sve oblike slabosti. Zelenski može da priča šta hoće, ali činjenica je da on ne može da pokaže prstom ni na jedno selo koje je ukrajinska vojska preuzela od Rusa. Rusi čine strateška operativno-taktička pomeranja. Oni su se jako dobro pripremili. Zapad govori da je to slabost. Nema slabosti ako vi u redu, planirano, organizovano, prema unapred zadatim ciljevima, vršite pregrupisanje snaga - to je čista vojnička startegija. Nije tu niko poginuo, nisu bežali, nisu to ovi osvojili. Šta to znači? Znači da će oni da se na tu teritoriju vrate kad god hoće - rekao je Kajtez.

- Pošto nemaju pobeda, oni (ukrajisnka strana) sada 5-10 dana pričaju o Zmijskom ostrvu. Iz helikoptera su bacili ukrajinsku zastavu. Oni znaju, Rusi znaju, Ameikanci znaju da Rusi tamo uvek mogu da se vrate kad hoće. Zašto bi oni stavljali tu vojnike da bi ovi iz novih oruđa gađali vojnike. Nema potrebe, to ostrvo je njihovo. Kada nema pobeda na terenu, u životu, u stavrnosti, onda ima pobeda u medijima, a problem medija je što oni lažu. Koliko god da je jaka medijska propaganda, oni vide da se linija fronta pomera ka ukrajinskoj sredini tj. vi ne možete prevariti život - doao je sociolog.

Ističe da je ovo bilo što se tiče morala u ukrajinskoj vojskci, a da je sledeći korak obračun među njima unutar ukrajinske vojske

- Svi su naoružani, svi gube, moral je pao, ne veruju nikome. Kome mogu oni da veruju? Zelenski se ništa ni ne pita niti on komanduje. Ono što je pogubno za ukrajinski narod jeste da je nova grupa vojnika, tj. oni koji se spremaju da budu topovsko meso, otišla u Veliku Britaniju da ih tamo oni obučavaju, pa da ih vrate na mesto pogibije i stradanja. Ukrajinci Velikoj Britaniji ne znače ništa. Ostaje samo pitanje kada će ukrajinski narod da shvati da svaki dan borbe znači nestajanje Ukrajine sa istorijske scene, gubitak teritorije i ljudi. Ove se vidi da ukrajinskoj vojsci spasa nema - zaključio je sociolog Kajtez.

Radojka Tmušić, pisac

- Cela ova specijalna vojna opeacija koju vodi ruska armija ide prilično sporo, jer čuvaju civilno stanovništvo i trude se da žrtava među civilima bude što manje ili da ih uopšte ni nema. Međutim, Ukrajinci gađaju nasumice, bez sistema, po gradovima, ali tačno tamo gde su parkovi, dečja igrališta, plaže itd. Sada je godišnjica pogibije dece na laži na Zugresu i tu su u prisustvu roditelja, kasetnim bombama prvo ubijena deca, pa onda roditelji. A ukrajinskoj vojsci je to u tragu. Takve zločine kakve su činili ukrajinski nacisti za vreme Drugog svetskog rata prema civilnom stanovništvu mogu da se porede samo sa zločinima Hrvata u NDH ili Mađara u Vojvodini i Bačkoj za vreme racije. Strašna je tragedija kada deca poginu. Ova deca nisu slučajno gađana. Gađa se tačno tamo gde je civilno stanovništvo i gde se pretpostavlja da su deca i gađa se sa navođenim projektilima nemilosrdno - rekla je Radojka Tmušić.

- Ne treba da zaboravimo nacizam i naciste. Mi spominjemo i ukrajinsike i hrvatske naciste i mađarske u Bačkoj i Vojvodini, ali nacizam je došao iz Nemačke. Pola Evrope je izginulo zbog nacizma u Drugom svetskom ratu. Kada govorimo o kulturi sećanja, moramo da znamo i ne zaboravimo da je nacizam iz Nemačke došao i kada vidimo kako govori i kako se postavio nemački kancelar Šolc da što više pomogne Zelenskom u vođenju ovog sramnog pokušaja da zadrži te teritorije gde žive Rusi. Obavezno je reći da je najveći neprijatelj Ukrajini i ukrajinskom narodu Zelenski koji šalje u čistu smrt svoje ljude, mladiće hvataju po ulicama i tako se vodi mobilizacija. Ne smemo da zaboravimo odakle potiče nacizam i gde se on "primio" i ko je prionuo na njega  - dodala je Tmušić.

Dragan Vasiljković, kapetan Dragan

- Ovo je rat i traje nekih 11 hiljada dana. To jeste rat i traje mnogo duže od ove specijalne oepracije. To je isti onaj rat koji je bio devedesetih i vodi se i dan danas. To je isti neprijatelj. Kada pogledate našeg neprijatelja devedesetih, to je isti taj neprijatelj. Taj neprijatelj naoružava ukrajinske naciste, najgora sorta ljudi koje možete zamisliti. Mi imamo kratko pamćenje i zaboravljamo da smo mi bili u ratu protiv tih istih ljudi. Oni su vodili proksi rat, nisu rizikovali svoje ljude, već su gurali Hrvate i njih su naoružavali, kao što danas naoružavaju ukrajinske naciste. Potpuno je ista  matrica i to je toliko očigledno. To je njihova praksa. Naoružaju prvo naciste, njih pobune i onda pridobiju narod i kasnije se oni reše tih nacista, na ovaj ili onaj način ili ih gurnu po strani i onda to postaje vojska. Kao nisu to više ustaše, kao što je bilo 1991. godine. 1991. godine kada je krenulo samo su bile ustaše, a onda je to kasnije prepaslo u hrvatsku vojsku i oni nisu više ustaše, sad su hrvatska vojska. Tako je isto i sa "Azovom". Sad nisu više nacisti, nego su sad ukrajinska vojska. Mi zaboravljamo da je to ista mantra, isti rat, isti zao neprijatelj - rekao je kapetan Dragan u emsiiji.

O ponašanju ukrajinske vojske prema ruskim zarobljenicima

- To je strašno. To su zlikovci. To je toliko nevojnički, nečasno i kukavički. To su nacisti i zlikovci i ja sam zahvalan predsedniku Putinu što je stavio kao prioritet denacifikaciju Ukrajine - dodao je kapetan. 

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar