15°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: Sputnik Srbija

BUGARSKI NOVINAR: Evropska unija nas je prevarila po pitanju članstva Severne Makedonije u EU!

Evropska unija je prevarila Bugarsku po pitanju članstva Severne Makedonije u Evropskoj uniji, smatra bugarski novinar, ekspert za međunarodno pravo Velizar Enčev. On je na ovaj način komentarisao prošlonedeljnu posetu predsednice Evropske komisije Ursule fon der Lajen Skoplju.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Bugarska je zvanično i prevarena nakon što su Teodora Genčovska i Bujan Osmani potpisali bilateralni protokom o Prijateljstvu, saradnji i dobrosusedstvu između Bugarske i Severne Makedonije (217. godine). Bugarsku je prevario francuski predsednik Emanuel Makron, Evropska komisija, Ursula fon der Lajen, kao i 170 bugarskih poslanika, koji su u junu zvanično dali zeleno svetlo za početak pregovora sa Skopljem. Bez obzira što su znali da je to na štetu naše zemlje, oni su potpisali dokument koji nema nikakvih garancija u zaštiti bugarskih interesa u pregovaračkom procesu sa Skopljem“, napisao je Enčev u članku za portal „Epicentar“.

GRADONAČELNIK MOSKVE I "NOĆNI VUKOVI" NA CRNOJ LISTI EU: Proširuje se sankcioni spisak Evropske unije, A EVO KO SE SVE JOŠ NALAZI NA LISTI!

Tada je predsednica Evropske komisije uveravala makedonske poslanike da tokom pregovora o ujedinjenju niko neće dovesti u pitanje makedonski jezik i makedonsku identičnost, kao i da istorijska pitanja neće figurirati na pregovorima. Fon der Lajen je izjavila da se u procesu pregovora pojam „makedonski jezik“ nikako neće dopunjavati.

Novinar sumnja u činjenicu da bugarska ministarka spoljnih poslova Teodora Genčovska negira sumnju da je Francuska prvobitno ponudila Sofiji jednu opciju kompromisnog rešenja, a Severnoj Makedoniji drugu.

„Da li su zaista Emanuel Makron i Ursula fon der Lajen predložili Skoplju tekst koji se svojim sadržajem ne poklapa sa dokumentom koji je prihvatila Narodna skupština? Reč je o neprihvatljivom francuskom predlogu koji je promovisan bez znanja Sofije. On se, međutim, pokazao prihvatljivim za Skoplje, jer briše sporna istorijska pitanja koja više nisu uslov za Republiku Severnu Makedoniju u pregovaračkom procesu“, izjavio je novinar.

Ranije su Ministarka inostranih poslova Bugarske Teodora Genčovska i ministar Severne Makedonije Bujan Osmani potpisali protokol u kome su izdvojeni uslovi koje obe zemlje treba da ispune do početka pregovora o članstvu Skoplja u EU. Najvažnija stvar za Bugarsku je zahtev da Severna Makedonija mora uključiti Bugare u Ustav, rehabilitovati žrtve „jugoslovenskog režima“ i otvoriti pristup arhivima obaveštajnih agencija iz perioda Jugoslavije.

Po mišljenju Enčeva, potpisani dokumenti za sada ništa ne govore, s obzirom da ni jedan uslov nije ispunjen, a Bugarska je već uspela da odobri početak pregovore o stupanju suseda u EU. On je dodao da nedostaje najvažnija stvar – nije ispunjen ni jedan uslov Bugarske na temu revizije makedonizma.

Prema mišljenju makedonskog premijera za evropske integracije Bojana Maričića, vlasti su na ovaj kompromis spremne zbog Makedonaca, a ne Bugara. Demonstranti koji optužuju vladu da je francuski predlog na neki način nametnuo Makedoncima asimilaciju ili bugarizaciju moraju pažljivo pogledati dokumente, jer takve odredbe tamo nisu sadržane, izjavio je on.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar