Izvor: Tanjug
06.08.2022 u 11:33
0

BLINKEN: SAD ne veruju da je u interesu Tajvana da situacija eskalira

Najnovije akcije Kine na Tajvanu bliže su prinudi i upotrebi sile, nego praksi rešavanja pitanja mirnim putem, izjavio je američki državni sekretar Antoni Blinken na zajedničkoj konferenciji za novinare sa svojim filipinskim kolegom Teodorom L. Loksinom mlađim.

Blinken je istakao da su SAD svesne da su njihovi saveznici zabrinuti zbog, kako je rekao, opasnih i destabilizujućih akcija Kine oko Tajvana, ali da će Vašington rešavati taj problem onako kako je to i do sada činio, prenosi Rojters.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

On je naveo da je preneo kineskom ministru spoljnih poslova Vang Jiu na regionalnom sastanku u Kambodži da su SAD, u skladu sa očekivanjima zemalja širom sveta, odlučne da održavaju kanale komunikacije sa Pekingom kako bi sprečile pogrešne procene.

„Da budem jasan, SAD ne veruju da je u interesu Tajvana, regiona ili naše sopstvene nacionalne bezbednosti da situacija eskalira“, istakao je Blinken, prenosi Rojters.

Blinken je takođe zamerio Kini zbog niza akcija, od ispaljivanja projektila u blizini Tajvana do napuštanja pregovora o klimatskim promenama, a poseban akcenat stavio je “neodgovorne korake” Pekinga u vezi sa zaustavljanjem ključnih kanala komunikacije sa Vašingtonom, prenosi Rojters.

Odluka Kine da zaustavi bilateralne procese sa SAD u osam ključnih oblasti, uključujući odbranu, borbu protiv narkotika, transnacionalni kriminal i klimatske promene, jeste potez koji će kazniti čitav svet, a ne samo SAD, istakao je Blinken.

“Ta odluka se odnosi i na prekid nekoliko međudržavnih vojnih kanala, koji su od vitalnog značaja za održavanje dobre komunikacije i izbegavanje krize“, dodao je on, prenosi Rojters.

On je istakao da će SAD raditi na tome da kanali komunikacije sa Pekingom ostanu otvoreni kako bi se sprečila pogrešna komunikacija, navodi britanska agencija.

POSTOJI MOGUĆNOST OD NUKLEARNOG TESTIRANJA U SEVERNOJ KOREJI: Rusija apeluje da se situacija ne pogoršava i da se reaguje proporcionalno

“Održavanje dijaloga je nedvosmisleno još važnije kada smo u periodu pojačanih tenzija. Mi nastojimo da deeskaliramo te tenzije i mislimo da dijalog ima veoma važanu ulogu u tome“, istakao je on, prenosi Rojters.

Blinken se osvrnuo i na saradnju Vašingtona i Pekinga u oblasti klimatskih promena.

„Obustavljanje klimatske saradnje ne kažnjava SAD, ono kažnjava svet, posebno svet u razvoju“, naveo je on, prenosi Rojters.

Borba protiv klimatskih promena bila je ključna oblast saradnje između dve supersile i dva najveća emitera gasova staklene bašte.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter