6°C

Beograd

Photo: PIXABAY/ilustracija

Izvor: Tanjug

U Senatu SAD usvojen zakon o borbi protiv klimatskih promena: 370 MILIJARDI dolara za podsticanje veće upotrebe čiste energije!

 Demokrate u Senatu SAD uspele su da prevaziđu protivljenje jedinstvenih republikanaca i usvoje važan zakon o borbi protiv klimatskih promena, smanjenju troškova zdravstvene zaštite i podizanju poreza korporacijama koje ostvaruju visoki profit.

Predlog, izmenjena, manje "skupa" verzija ekonomskog plana predsednika SAD Džozefa Bajdena, koji je dugo bio blokiran u Kongresu, usvojen je sa 51 prema 50 glasova, a odlučujući glas dala je potpredsednica Kamala Haris, posle višečasovne debate koja je trajala tokom noći između subote i nedelje, i okončana tek u nedelju popodne, preneo je Glas Amerike.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Pošto je glasala, Haris je ustala i aplaudirala demokratama koje su slavile usvajanje zakona.

Mnogi republikanci, znajući da su izgubili, već su izašli iz sale.

Zakon predviđa do sada najveće izdvajanje novca za ublažavanje posledica globalnog zagrevanja - 370 milijardi dolara za podsticanje veće upotrebe čiste energije, motivisanje Amerikanaca da kupuju električna vozila i smanjenje emisije štetnih gasova za 40 procenata do 2030.

Zakonom se takođe, po prvi put, američkoj vladi dozvoljava da pregovara o ceni određenih lekova sa farmaceutskim kompanijama, kako bi se potencijalno smanjili troškovi lekova za starije Amerikance, povećale beneficije u zdravstvenom osiguranju za milione ljudi i uveo minimalni porez od 15 odsto za kompanije koje zarađuju milijarde dolara, a trenutno ne plaćaju nikakav porez.

Zakon predviđa i zapošljavanje dodatnih 87.000 federalnih poreskih agenata koji bi analizirali poreske prijave pojedinaca i korporacija kako bi se uhvatili oni koji izbegavaju plaćanje poreza, a hronični deficit američkog budžeta smanjio za oko 300 milijardi dolara.

AMERIČKI SUD DOPUSTIO ZAPLENU AVIONA RUSKOG OLIGARHA! Blizak sa ruskim organizovanim kriminalnim grupama?

Republikanci u Senatu su se jednoglasno protivili predloženom zakonu, ali je on ipak stavljen na glasanje i usvojen sa 51 glasom za i 50 protiv.

Tokom višečasovne debate zatim su predlagani brojni amandmani, koji nisu uspevali da budu izglasani zbog predvidljivog odnosa 50:50, gde nijedna stranka nije popustila i podržala predložene promene.

U nedelju je objavljeno saopštenje predsednika Bajdena koji je naveo da je zakon zahtevao brojne kompromise.

"To je skoro uvek potrebno da bi se obavile važne stvari. Predstavnički dom trebalo bi da što pre usvoji ovaj zakon i drago mi je što ću imati priliku da ga potpišem", poručio je Bajden.

Sada kada je Senat usvojio zakon, očekuje se da će Predstavnički dom prekinuti svoju letnju pauzu i usvojiti ga u petak, posle čega će biti poslat u Belu kuću da ga potpiše Bajden.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar