5°C

Beograd

Photo: tanjug AP Photo Manu Fernandez

Izvor: Sputnjik

"TEŠKO MOGU TO DA ZAMISLIM!" Šolc o zabrani izdavanja šengenskih viza Rusima

Nemački kancelar Olaf Šolc je komentarisao mogućnost zabrane izdavanja šengenskih viza građanima Rusije i istakao da teško može to da zamisli.

UKRAJINA NAJVEĆI IZAZOV ZA SVET! Šolc: "Akcije Moskve vraćaju na političke koncepte agresivnog teritorijalnog osvajanja iz 19. veka."

Što se tiče posete predsednika Rusije Vladimira Putina Nemačkoj, Šolc je izjavio da za sada nije razmišljao kada bi mogao Putin da poseti Nemačku, ali je naveo da su uslovi za tu posetu prekid specijalne vojne operacije u Ukrajini i mirovni sporazum između Moskve i Kijeva, koji ne bi trebalo da ima karakter prisilnog mira.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prema njegovim rečima, specijalna operacija je uzrok svih sankcija, uzrok toga da svi troše više novca na Bundesver, kako bi se Nemačka naoružala u slučaju bilo kakvog napada.

- To je razlog što Ukrajini isporučujemo oružje. A šta bi sada trebalo da se dogodi ─ potrebno je da Rusija prizna da treba da se dogovori sa Ukrajinom, ali to ne treba da dovede do prisilnog mira. Međutim, siguran sam da do toga ne bi trebalo i neće doći. To su zadaci o kojima je sada reč - dodao je Šolc. 

Ranije je zvanični predstavnik nemačke vlade Štefen Hebeštrajt izjavio da u nemačkoj vladi nema jedinstvenog stava na temu zabrane izdavanja šengenskih viza Rusima. Nemačka vlada je iznela na razmatranje nacrt odluke EU o zabrani izdavanja šengenskih viza ruskim građanima u okviru još jednog sankcionog paketa.

Moskva smatra da je predlog da se zabrani izdavanje šengenskih viza svim građanima Rusije manifestacija šovinizma i da takve izjave evropskih političara neće ostati bez posledica, kao i da će Rusija morati da odgovori na njih, istakao je zamenik direktora Odeljenja za informacije i štampu Ministarstva inostranih poslovaRusije Ivan Nečajev. 

Kako je naveo potpredsednik Saveta federacije Rusije Konstantin Kosačov, predlog da se Rusima uskrati pravo na šengenske vize je u suprotnosti sa obavezama EU u sferi ljudskih prava i propisima same Evropske unije.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar