13°C

Beograd

Photo: Pixabay.com, ilustracija

Izvor: Sputnjik

GDE SE NAJMANJE RADI I NAJVIŠE IZOSTAJE SA POSLA U EU? Na Malti žene više rade, a evo ko su rekorderi po broju izostanaka

U zemljama EU broj radnih sati nedeljno veći je kod zaposlenih muškaraca, dok žene u većoj meri izostaju s posla.

Koordinacijom EU Ukrajini stiglo 66 hiljada tona pomoći!

To je zaključak do kojeg su došli analitičari Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ) češljajući podatke Evrostata.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Međutim, razlike po oba kriterijuma, i broju radnih sati i udelu onih koji izostaju s posla, znatno variraju od zemlje do zemlje.

Tako je, na primer, među zaposlenima koji imaju od 20 do 64 godine, prema podacima za prošlu godinu, najveća razlika u broju radnih sati između muškaraca i žena zabeležena u Holandiji, gde muškarci nedeljno imaju u proseku 38,2, a žene 35 radnih sati.

Izostanci s posla

Neznatno je manja razlika između zaposlenih muškaraca i žena u Irskoj, u kojoj radna nedelja muškaraca traje 39,6 radnih sati, a žena 36,8 sati.

Najmanja je, pak, razlika između broja radnih sati u Rumuniji, Letoniji, Litvaniji i Mađarskoj, u kojima radna nedelja traje gotovo identičan broj sati kod zaposlenih oba pola, prenosi Poslovni dnevnik.

Rekorderi EU po broju radnih sati, s više od 40 sati, inače su muški radnici u Rumuniji, Grčkoj, Poljskoj, Kipru i Sloveniji, dok više od 40 sati ne rade žene ni u jednoj EU članici.

Najveći broj radnih sati imaju žene koje su zaposlene u Rumuniji (39,8), zatim u Bugarskoj, Litvaniji, Letoniji i Sloveniji.

Najkraću radnu nedelju imaju muškarci u Belgiji (37,4 sata), a kod žena su to Holanđanke sa pomenutih 35 sati. Što se podataka za Hrvatsku tiče, oni su na nivou EU u zlatnoj sredini – prosečna radna nedelja Hrvata ima 39,1 sata, a Hrvatica 38,3 sata.

Za razliku od radnih sati u nedelji, žene generalno gledajući s posla izostaju više. Naravno, to se povezuje i s činjenicom da žene rađaju i više su angažovane na brizi o deci, a analitičari HZZ-a ukazuju i na to da razlikama u obimu izostajanja s posla između pojedinih zemalja doprinose upravo i razlike koje su prisutne u pogledu regulacije bolovanja i roditeljskog odsustva radnika i njihove primene u svakodnevnom životu.

Najveće razlike u postotku muškaraca i žena koji izostaju s posla prema podacima za prvo tromesečje ove godine uočene su, pak, u nekadašnjim socijalističkim zemljama, a rekorderi su Češka i Slovačka.

U Češkoj je ta razlika čak 10 postotnih bodova (muškaraca je izostalo 5,1, a žena 15,1 odsto), dok je razlika u Slovačkoj još izraženija (izostalo je 4,8 muškaraca i 15,1 odsto žena).

Na Malti žene više rade

Ta je razlika u EU, inače, najmanje vidljiva u Španiji, a zanimljivo je i da u samo jednoj zemlji muškarci izostaju s posla više nego žene, a taj slučaj je Malta. Ukupno gledajući, najmanje izostaju s posla i muškarci i žene u Bugarskoj, Rumuniji i Malti.

U sedam zemalja, naime, veći je udeo muškaraca koji izostaju s posla (Španija, Francuska, Kipar, Holandija, Austrija, Finska i Švedska), dok više žena nego u Hrvatskoj izostaje s posla u osam država (Češka, Estonija, Francuska, Kipar, Austrija, Slovačka, Finska i Švedska). Tačnije, izostanke je u prvom kvartalu imalo 7,4 posto zaposlenih muškaraca i 10,9 posto žena u Hrvatskoj.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar