12°C

Beograd

Photo: Tanjug Taiwan Ministry of Foreign Affairs via AP

Izvor: Tanjug

Tajvan zahvalan SAD za preduzimanje "konkretnih akcija" u cilju održavanja bezbednosti i mira u Tajvanskom moreuzu i regionu!

Ministarstvo spoljnih poslova u Tajpeju izrazilo je "iskrenu zahvalnost" Sjedinjenim Američkim Državama za preduzimanje "konkretnih akcija" u cilju održavanje bezbednosti i mira u Tajvanskom moreuzu i regionu, prenosi Rojters.

Saopštenje tajvanskog ministarstva je usledilo kao odgovor na komentare američkog koordinatora za Indo-Pacifik Kurta Kembela, koji je u petak poručio da je Kina "preterano reagovala" na nedavnu posetu Tajpeju predsedavajuće Predstavničkog doma američkog Kongresa Nensi Pelosi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

U saopštenju ministarstva se kaže da je kinesko „ničim izazvano vojno i ekonomsko zastrašivanje“, „još više ojačalo jedinstvo i otpornost globalnog demokratskog tabora“, navodi britanska agencija.

Predsednica Tajvana Caj Ing-Ven izjavila je u četvrtak da je vojna pretnja za ostrvo, koju predstavlja Kina, "i dalje visoka".

"Tajvan se neće upuštati u eskalaciju sukoba niti izazivati sporove, ali je čvrsto rešen da brani svoj suverenitet i nacionalni identitet, štiti demokratiju i slobodu“, rekla je ona.

Tenzije u Tajvanskom moreuzu i celom azijsko-pacifičkom regionu porasle su nakon posete američke zvaničnice Tajpeju , 2. i 3. avgusta, što je izazvalo oštre kritike Kine.

Kineska vojska je nakon toga, 4. avgusta, započela vežbe velikih razmera, uključujući lansiranje raketa u šest oblasti oko Tajvana.

Koordinator SAD za Indo-Pacifik Kurt Kembel najavio "strpljiv i efikasan" odgovor Amerike: Kina preterano reagovala na posetu Nensi Pelosi Tajvanu!

Vojska je saopštila u sredu da je posle gotovo nedelju dana uspešno završila različite vojne zadatke oko Tajvana, ali da nastavlja pomno da prati situaciju u Tajvanskom moreuzu, a Rojters navodi da se čini da su se kineske vojne aktivnosti nakon toga oko ostrva smanjile.

Peking je istog dana predstavio i svoju strategiju rešavanja tajvanskog pitanja, kroz Belu knjigu pod naslovom „Tajvansko pitanje i ponovno ujedinjenje Kine u novoj eri", u kojoj je poručio da su mirno ujedinjenje i "jedna zemlja-dva sistema" osnovni principi za rešavanje pitanja ostrva koje smatra svojom teritorijom, što su vlasti u Tajpeju u četvrtak odbacile.

Peking je naveo i da "neće odustati od upotrebe sile" i da "zadržava mogućnost da preduzme sve neophodne mere" u zaštiti od spoljnog mešanja i svih separatističkih aktivnosti na ostrvu.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar