3°C

Beograd

Photo: Unsplash

Izvor: Tanjug

AUSTRIJA U OZBILJNOM ŠKRIPCU: Na predstojećim predsedničkim izborima neće moći da glasa 1,4 milion stanovnika, ovo je ključni razlog!

U Austriji je sve više građana bez prava glasa na izborima jer veliki broj nema austrijsko državljanstvo.

Tako na predstojećim predsedničkim izborima neće moći da glasa 1,4 milion stanovnika Alpske republike zato što nema državljanstvo.

PREDSTOJEĆI IZBORI U AUSTRIJI: Samo polovina Austrijanaca namerava da glasa za EP!


Posebno je veliki broj onih bez prava glasa koji žive u gradovima i na zapadu zemlje.

Tako, prema podacima Statističkog zavoda, u Inzbruku i Salcburgu 30 odsto građana, starosti od 16 godina, nema pravo glasa, a u Lincu i Gracu jedna četvrtina.

U Beču jedna trećina Bečlija nema pravo glasa, uz regionalne razlike, a u pojedinim opštinama četiri od 10 Bečlija nema državljanstvo.

Širom Austrije oko 18 odsto građana u starosti iznad 16 godina nema državljanstvo, a tako ni pravo glasa, što znači da je u pitanju svaki šesti građanin.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Zanimljivo je da najveći broj stanovnika bez prava glasa ima mesto Jungholc u pokrajini Tirol sa 66 odsto, i Mitelberg u Forarlbergu sa 51 odsto.

Politikolog Peter Filcmajer smatra da je potrebna reforma izbornog zakona, kako bi se omogućilo i građanima bez austrijskog državljanstva da donose odluke o političkom sistemu zemlje u kojoj žive.

Prema njegovim rečima pravo glasa bi moglo da se veže za mesto boravka, a preduslov mogla bi biti dužina boravka.

Međutim, trenutno se ne može očekivati reforma u tom pravcu.

Predsednik Aleksander van der Belen ranije je dao predlog za se olakša dodela državljanstva, ali je to odbijeno od strane Narodne partije (OVP) i Slobodarske stranke Austrije (FPO).

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar