5°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen

Izvor: Sputnjik

ŠOJGU O SPECIJALNOJ OPERACIJI U UKRAJINI: "Označila je kraj jednopolarnog sveta"

Specijalna vojna operacija u Ukrajini označila je kraj jednopolarnog sveta, izjavio je ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na otvaranju Moskovske konferencije o međunarodnoj bezbednosti, organizovanoj u okviru vojnog foruma "Armija 2022“.

ŠOJGU RAZGOVARAO SA GUTEREŠOM: Uslovi za bezbedan rad Zaporoške nuklearne elektrane

- Početak specijalne vojne operacijeu Ukrajini označio je kraj jednopolrnog sveta. Mnogopolarnost je postala realnost. Jasno su se ocrtali polovi tog sveta - rekao je Šojgu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Prema njegovim rečima, glavna razlika među tim polovima je u tome što jedni poštuju interese suverenih država, uvažavaju kulturno-istorijske osobenosti zemalja i naroda, dok ih drugi prenebregavaju.

Šojgu je istakao da se sistem globalne bezbednosti radikalno menja, a da je bezuslovna dominacija SAD i njihovih saveznika ostala u prošlosti.

Ruski ministar je, takođe, istakao da je specijalna operacija razvejala mit o "superoružju“ koje Zapad isporučuje Ukrajini i koje je, navodno, sposobno da preokrene situaciju na frontu.

- Prvobitno se pričalo o isporukama protivtenkovskih kompleksa 'džavelin', nekakvim 'unikatnim' bespilotnim letelicama. U poslednje vreme ulogu superoružja zapadnjaci daju višecevnim raketnim bacačima 'himars' i dalekometnim haubicama. Ipak, i to naoružanje se melje u borbama - rekao je Šojgu, ocenjujući da to naoružanje nije suštinski uticalo na tok situacije na frontu.

Kijev krije od javnosti ogromne gubitke

Govoreći o specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini Šojgu je istakao da su gubici ukrajinskih oružanih snaga ogromni, a da kijevsko rukovodstvo krije realne cifre, ali svedočenja ratnih zarobljenika daju predstavu o realnoj slici u redovima ukrajinskih oružanih formacija.

Šojgu je naglasio da se uloga Kijeva u zapadnoj taktici vođenja borbenih dejstava svodi na postavljanje žive sile kao potrošnog materijala.

- Time se objašnjavaju ogromni gubici oružanih snaga i formacija teritorijalne odbrane Ukrajine u ljudstvu, dok realne cifre poginulih vojnika i mobilisanih, takozvanih snaga teritorijalne odbrane, kijevsko rukovodstvo krije. Ipak, vremenom će ti podaci postati dostupni javnosti - rekao je Šojgu i dodao da realnu predstavu o onome što se događa s druge strane fronta daju svedočenja ukrajinskih ratnih zarobljenika.

Prema njegovoj oceni, napori NATO-a su usmereni na produžavanje agonije kijevskog režima, iako ni u samoj Alijansi niko ne sumnja u to da će ciljevi ruske vojne operacije biti ispunjeni.

- U Ukrajini se ruskim vojnicima suprotstavljaju ujedinjene snage Zapada, koje upravljaju rukovodstvom te zemlje u hibridnom ratu protiv Rusije - rekao je Šojgu o dpdap da dejstva oružanih snaga Ukrajine planiraju i koordinišu inostrani vojni savetnici.

- NATO je zbacio maske. Agresivni karakter bloka prestao je da se krije iza formulacija o isključivo odbrambenoj usmerenosti koalicione delatnosti. Danas su u dokumentima za strateško planiranje Alijanse potvrđene pretenzije ka globalnoj dominaciji - naveo je ministar i dodao da su u sferi interese Severnoatlantskog saveza Afrika, Bliski istok i Azijsko-pacifički region.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar