13°C

Beograd

Photo: Pixabay/Ilustracija

Izvor: Sputnik Srbija

SAD UVELE NOVA IZVOZNA OGRANIČENJA: Cilj je Kini onemogučiti pristup novim tehnologijama

Sjedinjene Američke Države uvele su nova izvozna ograničenja kineskoj industriji proizvodnje poluprovodnika. Pod zabranom su se našli izvoz automatizovane opreme za projektovanje elektronike (EDA), kao i izvoz dva supstrata: galijum oksida i dijamanata koji se koriste za poluprovodničke podloge u čipovima poslednje generacije umesto silicijuma.

U odluci Biroa za industriju i bezbednost (BIS) SAD direktno se ne pominje Kina, iako je jasno da je odluka doneta da Kina ne bi dobila pristup modernim tehnologijama.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Ranije je američki predsednik Džozef Bajden potpisao zakon o Stvaranju stimulansa za razvoj poluprovodničke industrije na teritoriji SAD, takozvani CHIPS Act. U skladu sa tim zakonom, Vlada će dodeliti 52 milijarde dolara subvencija svetskim proizvođačima čipova za unapređenje proizvodnje na američkoj teritoriji.

Zakon ima dva cilja: da poveća udeo SAD u globalnoj proizvodnji čipova (sada Amerika učestvuje sa najviše 12 odsto u svetskoj proizvodnji). Drugi cilj je da se ne dozvoli da američki novac direktno ili indirektno doprinese razvoju proizvodnje na teritoriji Kine. Važan uslov za dobijanje subvencija, i to je zakonom propisano, je obaveza da se ne investira u razvoj proizvodnje čipova u 28-nanometarskom ili tanjem tehnološkom procesu na teritoriji Kine u toku 10 godina.

VANREDNA SITUACIJA U KINI: Zbog ekstremnih vrućina u provinciji Sečuan FABRIKE zatvorene na šest dana!

Prethodno je Vašington ubedio holandsku kompaniju ASML, glavnog svetskog dobavljača opreme za litografiju silicijumskih pločica, da ne isporučuje Kini opremu za ultra-duboku ultraljubičastu (EUV) litografiju.

Ali, pokazalo se da to nije dovoljno za obuzdavanje razvoja kineske poluprovodničke industrije. Ne samo da je Kina postala platforma za proizvodnju krajnjih proizvoda svih svetskih proizvođača, već u Kini svoje proizvodne pogone za pakovanje i testiranje čipova imaju Intel, TSMC, Texas Instruments i t.d.

Kineske kompanije koje proizvode čipove, s druge strane, kao što je SMIC, nastavljaju da povećavaju kompetencije i unapređuju nove tehnologije. Nedavno su mediji saopštili da je kineska kompanija SMIC već uspela da proizvede čipove od 7 nanomilimetara. Istovremeno, kineska kompanija za litografiju koristi opremu ASML prethodnih generacija: ultra-duboku ultraljubičastu litografiju (EUV), čije isporuke nisu zabranjene.

SAD su pokušale da ubede holandsku kompaniju da zabrani isporuke i opremu EUV Kini. Ali, ASML se kategorički tome protivi, jer na Kinu otpada oko 16 odsto prodaje ASML, to je treće po veličini tržište posle Južne Koreje i Tajvana.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar