Izvor: Sputnik Srbija
17.08.2022 u 16:00
0

IRAEL I TURSKA OBNAVLJAJU DIPLOMATSKE ODNOSE: „Doneta je odluka o imenovanju ambasadora u Izraelu, dok je izraelska strana dala pozitivan odgovor na taj zahtev“

Izrael i Turska odlučili su da u potpunosti obnove diplomatske odnose, podignu ih na najviši nivo i vrate ambasadore i generalne konzule, objavili su turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i izraelskog premijera Jair Lapid.

Izraelski premijer rekao je da je obnavljanje odnosa sa Turskom važno za regionalnu stabilnost i da je u pitanju značajna ekonomska vest za građane Izraela, prenosi „Jerusalim post“.

Erdogan je ranije na sastanku sa ambasadorima u Ankari kazao da će to omogućiti Turskoj „da pomogne palestinskoj braći“, navodi izraelski list.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

ZAHAROVA: DNR i LNR su suverene države i mogu samostalno da odluče da li će pozvati generalnog sekretara UN Antonija Gutereša!

I turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu potvrdio je da dve zemlje obnavljaju odnose, narušene posle incidenta sa brodom „Mavi Marmara“ 2010. godine, kada su dve zemlje povukle ambasadore i generalne konzule. Tada su izraelski komandosi upali na taj brod, koji je bio u vlasništvu turske nevladine organizacije i pokušavao je da probije blokadu Gaze. U sukobu komandosa i ljudi na brodu ubijeno je devet turskih aktivista, dok je 10 izraelskih vojnika ranjeno.

„Doneta je odluka o imenovanju ambasadora u Izraelu, dok je izraelska strana dala pozitivan odgovor na taj zahtev“, rekao je Čavušoglu na konferenciji za novinare. Turski ministar je dodao da ova odluka ne znači kako je Ankara „odustala od palestinskih interesa“.

Čavušoglu je najavio podizanje diplomatskih odnosa sa Izraelom na najviši nivo u junu ove godine, kada se sastao sa izraelskim kolegom, a sada premijerom Lapidom.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter