12°C

Beograd

Photo: Pixabay, ilustracija

Izvor: Tanjug

Cena gasa u EU sedam puta viša nego u SAD: "Svaki raspoloživi molekul gasa šalje se iz Amerike u evrozonu!"

Prirodni gas u Evropi se trguje po cenama koje su ekvivalentne iznosu od oko 70 dolara za milion britanskih termalnih jedinica (BTU), što je otprilike sedam puta više od cena u Sjedinjenim Državama, objavio je Si-En-En (CNN), pozivajući se na analizu naftne konstating kompanije Lipov Ojl Asosijejts.

Milion britanskih termalnih jedinica iznosi 293 kilovat-sati (kWh) električne energije.

 Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Na zatvranju američkog trgovanja u utorak cena gasa je iznosila 9,33 dolara za milion BTU, navodi američki medij, a prenosi Raša tudej.

Analitičari u SAD kažu da evropska kriza prirodnog gasa doprinosu višim cenama u Americi, ali da ona nije glavni pokretač rasta cena, dodaje CNN.

„Više globalne cene se prelivaju u SAD. Prirodni gas je postao globalna roba s pojavom tečnog prirodnog gasa (TPG)", navodi Rob Tamel, viši portfolio menadžer u kompaniji Tortiz Kepital Advajzors.

Cena hiljadu kubika gasa u Evropi premašila 2.450 dolara!

Sjedinjene Države su pojačale izvoz TPG-a u Evropu u nastojanju da ublaže uticaj smanjenih isporuka iz Rusije, glavnog snabdevača Starog kontinenta prirodnim gasom, napominje se u prilogu i dodaje da se svaki raspoloživi molekul gasa šalje iz SAD u evrozonu.

Cene gasa u Evropi su se učetvorostručile od početka godine zbog opadajućih ruskih tokova. Cena na terminskom tržištu na TTF čvorištu u Holandiji premašila je ove nedelje 2.600 dolara za hiljadu kubnih metara prvi put od marta, podseća RT.

Gasprom predviđa da bi cena gasa ove zime mogla da poraste za 60 odsto, na više od 4.000 dolara za hiljadu kubika.

Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar