12°C

Beograd

Photo: Tanjug

Izvor: Tanjug

OLAF ŠOLC BLAGOVREMENO NAJAVLJUJE PROMENE: "Nemačka smanjuje PDV za GAS sa 19 na sedam odsto!"

Doplata za gas će Nemcima doneti znatno veće račune od 1. oktobra do marta 2024, a kancelar Olaf Šolc najavljuje da će porez na dodatu vrednost (PDV) za gas u istom periodu biti smanjen sa 19 na 7,0 odsto.

Nemačka obezbedila novi izvor za bolje snabdevanje gasom


Ipak, gas će uskoro biti mnogo, mnogo skuplji, piše Dojče vele (DW) i ocenjuje da Nemce čeka teška zima.

Razlog za to je jasan - Nemci su veoma zavisni od snabdevanja gasom iz Rusije, a Rusija je već svela isporuke na minimum zbog rata u Ukrajini, navodi se u tekstu.

„Rast cene energije je veliki teret za mnoge građane. Vlada je saglasna da potrošači gasa ne bi trebalo da budu dodatno opterećeni obaveznim PDV-om za gas", rekao je kancelar Šolc (SPD) u Berlinu.

Porez na dodatu vrednost za gas će stoga biti smanjen sa 19 na sedam odsto i važiće do marta 2024, dok važi i doplata za gas. Nemačka vlada ima mogućnost da smanji važeći PDV na minimalnu stopu EU od 5,0 procenata, ali ipak nije htela da ide tako daleko, dodaje DW.

Trejding Hab Evropa (THE) objavio je početkom ove sedmice da će građani Nemačke od 1. oktobra morati da plaćaju taksu od 2,419 centi po kilovat-satu gasa. Novac je namenjen kompanijama koje zbog gubitka snabdevanja gasom iz Rusije moraju da traže alternative - a to je komplikovano i skupo.

Uz to dolazi i doplata za kontrolnu energiju 0,57 centi po kliovat-satu i doplata za skladištenje gasa od 0,059 centi po kilovat-satu, saopštio je THE u četvrtak. To znači da je doplata na gas ukupno 3,048 centi po kilovat-satu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Za prosečnu porodicu sa dvoje dece i stanom od oko 100 kvadrata, to rezultira dodatnim troškovima od oko 575 evra godišnje, i to samo za doplatu. Dodatni troškovi za stvarnu potrošnju još nisu utvrđeni, ali mogu biti izuzetno visoki i pogodiće ljude na proleće kada dobavljači gasa obračunaju stvarnu potrošnju, navodi DW.

Šolc je rekao da će smanjenjem PDV-a potrošači gasa sveukupno biti rasterećeni u mnogo većoj meri nego što su opterećeni državnom doplatom na gas.

Neke kompanije su najavile da će se odreći doplate za gas jer ostvaruju profit uprkos svemu, kao na primer koncerni RWE i nemačka ćerka koncerna Šel. Ostalih 12 uvoznika gasa će rado prihvatiti doplatu.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar