2°C

Beograd

Photo: Youtube/Printscreen

Izvor: Sputnjik

ORBAN O SUKOBU U UKRAJINI: "Ima potencijal da okonča zapadnu dominaciju"

Sukob u Ukrajini ima potencijal da demonstrativno okonča zapadnu dominaciju na globalnom nivou, saopštio je mađarski premijer Viktor Orban.

Šef kabineta Viktora Orbana izjavio je da jeftini ruski gas više nije dostupan na tržištu!

U intervjuu za nemački magazin "Tičis ajnblik", Orban je rekao da očekuje da će Evropska unija postati slabija na globalnoj areni kada se sukob u Ukrajini završi.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Mađarski lider je naveo da Zapad nije u stanju da vojno dobije sukob i da sankcije koje je uveo Moskvi nisu uspele da destabilizuju Rusiju. Da stvar bude još gora, kaznene mere su se spektakularno odrazile na Evropu, rekao je on.

Orban je takođe primetio da veliki deo sveta ne stoji iza SAD-a kada je reč o Ukrajini. On je ukazao na Kineze, Indijce, Brazilce, Južnu Afriku, arapski svet, Afriku kao regione koji ne podržavaju zapadnu liniju u sukobu.

- Sasvim je moguće da će upravo ovaj rat demonstrativno staviti tačku na zapadnu dominaciju - dodao je Orban.

S druge strane, sile koje nisu članice EU već imaju koristi od situacije, rekao je on, ukazujući na Rusiju, koja ima sopstvene izvore energije.

On je napomenuo da dok je uvoz energenata u EU iz Rusije naglo opao, ruski gasni gigant "Gasprom" beleži skokove svojih prihoda.

I Pekingu je sada bolje nego pre početka sukoba, naglasio je Orban. On je objasnio da je Kina ranije bila „na milost i nemilost Arapima“, ali više nije, očigledno misleći na tržište nafte, navodi RT.

Drugi korisnici, po mišljenju mađarskog premijera, su „velike američke korporacije“. Da bi potvrdio svoj stav, Orban je ukazao na udvostručenje profita "Eksona", učetverostručenje profita "Ševrona", kao i povećanje od šest puta kompanije "Konoko Filips".

Iako se saglasila sa sankcijama EU protiv Rusije, Mađarska je zadržala neutralan stav od izbijanja sukoba, ne dajući ni jednoj strani oružje niti dajući bilo kakve oštre izjave protiv Moskve ili Kijeva.

Budimpešta je insistirala da ne može da rizikuje bezbednost Mađara i da neće biti uvučena u sukob.

Štaviše, Orban i drugi mađarski najviši zvaničnici su u više navrata kritikovali neke od sankcija EU, tvrdeći da one više štete EU nego Rusiji.

Mađarska je još u maju ušla u direktnu konfrontaciju sa rukovodstvom EU zbog ruskog naftnog embarga. Budimpešta je ukinula svoj veto tek nakon što je dobila izuzeće za naftu koje se uvozi naftovodima.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar