Izvor: HappyBSC
11.09.2022 u 21:58
0

200 DANA RATA U UKRAJINI u emisiji „AKTUELNOSTI“ na HAPPY TV!

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima.

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: general Mitar Kovač, pisac Radojka Tmušić i profesor geopolitike Srđan Perišić.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Zaštita stanovnika u Donbasu od neprekidnih dnevnih i neselektivnih napada ukrajinske vojske je morala do sada biti rešena“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

Više o sukobu u Ukrajini, ali i drugim svetskim događajima, pratite u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Srđan Perišić, profesor geopolitike

– Danas od 16h na harkovskom  delu bojišta, ruske snage su se povukle iz jednog dela, praktično skroz do granice sa Rusijom. Zašto je došlo do toga? U svakom slučaju na tom pravcu su bile lokalne jedinice sa tog prostora iz nacionalne garde i Republike. Mnogo ruskih jedinica ovde nije bilo. Dužina fronta ovde je ogromna, linija borbenih dejstava je negde kao od Beograda do Varšave, velike su razdaljine. Verovatno su Amerikanci sve vreme sukoba, pogotovo od aprila ove godine, slali obaveštajne satelitske podatke kijevskom režimu. Na osnovu tih podataka, oni su u ovom delu Balakleje pre neka četiri dana, uočili da ima međuprostora koji Rusi nisu poklopili da ih brane. Određene snage kijevskog režima su zaobišle Izjum i Balakleju i udarili na Kupjansk. Zaobišli su, išli su ravnicom. To su stepe, ravničarski kraj, oranice i to je stvorilo određenu procenu ruske armije, tj. Generalštaba  da moraju izvući i stanovništvo iz Balakleje i Izjuma i da izvuku sopstvene vojne formacije da ne bi došli u okruženje. Oni su se onda pod borbom izvukli. Napušten je i grad Balakleja i Izjum, povukli su se iza grada Kupjanska. Kupjansk praktično deli jedna reka koja ide pravcem sever-jug i tu je sada praktično uspostavljena jedna borbena linija, između snaga kijevskog režima i stranih plaćenika, koji su u ovoj operaciji veoma bili angažovani, i ruske vojske koja je sada pristigla iz Sibira. Rezervne snage su pristigle iz Sibira da zaustave i stabilizuju front i one se nalaze u istočnom delu grada Kupjansk.  Ruska komanda je morala ovo da uradi, da izvuče narod i velike su kolone stanovništva prema Rusiji. Dakle, celokupna ova oblast izvučena je u Rusku Federaciju. Do danas u 16h je stabilizovan ovaj front i sa tim rezervnim snagama iz Sibira koje su došle. Verovatno su Rusi planirali te snage da angažuju u nekim ofanzivnim operacijama u narednom periodu, ali su ovi obaveštajni američki podaci predupredili Ruse i došlo je do ove ofanzive kijevskog režima. Iskoristili su te međuprostore i prošli. Jedino što je u svemu ovome jeste da se stanovništvo panično povuklo. Ali, ruski gubici su minimalni, nisu izraženi. Dakle, nisu veliki ruski gubici za razliku od ukrajinskih gubitaka. Ukrajinski režim ne štedi svoje formacije koje ima. Oni su se bukvalno žrtvovali tu, ogromni su i ovde njihovi gubici. Ruska garda i milicija iz Luganska su se fokusirale na izvlačenje stanovništva. Ostavili su jedan deo tehnike, jer ne možete istovremeno izvlačiti tehniku i stanovništvo i uspešno su do 16h izvukli narod na prostor Rusije. Ovo je jedan od prelomnih momenata. Istovremeno, na hersonskom pravcu,  Herson-Krivi Rog, kijevski režim je isto pokušao da izvrši dodatni pritisak, ofanzivu, ali su definitivno poraženi. Izgubili su u poslednjih 10 dana, oko 400 jurišnika kijevskog režima – istakao je profesor Perišić u emisiji „AKTUELNOSTI“.

On je takođe dodao da Ukrajina, kao država, ne postoji već osam godina, već samo jedan kijevski režim. Takođe je naglasio da je 10 miliona Ukrajinaca izbeglo iz zemlje, što u evropske zemlje, što u Rusiju. 

– Videćemo kako će se ići dalje. Ovo je jedan lokalni uspeh kijevskog režima ovde, ali Rusi su svesni šta se dešava. Po mom mišljenju, oni (Rusi) moraju da promene formaciju ove specijalne operacije i da uvedu nove, sveže rezerve i upravo gledamo da su iz Sibra došli da stabilizuju deo fronta i da zaštite stanovništvo – rekao je profesor geopolitike Perišić.

Mitar Kovač, general

– Ukrajinska vojska svaki dan u realnom vremenu dobija podatke o rasporedu ruske vojske i sigurno je da su zaključili da im je potrebna neka pobeda koju radi svog naroda, režima, Zapada, NATO-a, donatora, davaoca kreditora moraju na neki način ostvariti. Medijskom propagandom žele da izgrade kao tenziju prekreta. Vidimo da zapadni mediji to koriste kao početak novih uspeha ukrajinske vojske i da se na tome neće stati. O tome govori sam Zelenski i političko rukovodstvo – da je ovo početak do samog oslobođenja Ukrajine. Ta mantra je očekivana u zapadnim medijima. Konkretno, što se tiče ruskih medija, ne izbegava se realnost, iznose se objektivni podaci zašto je došlo do toga… Drugo, postojeće stanje ruske snage su iskoristile da deo tih efektiva prebace na drugi deo fronta gde im je potrebno. Možemo reći da se oni (kijevski režim)  hvale visokim brojkama. Nikakav poseban operativni uspeh niti je to spekakularno da se može dovesti u kontekst ratnog prekoreta. Nijedan rat u istoriji ratova, nijedna vojska nije ostavrila samo pobedama. Naravno da u ratu postoje taktički bojevi i da postoje na operativnom nivou bitke koje se dobijaju i gube, ali u kumulaciji tih bitaka završava se neki rat. Izvesno je da se sticajem okolnosti može se nazvati nekim porazom taktičkog karaktera, ali sigurno je da u narednim danima nakon konsoldacije linije, posle dovođenja svežih snaga, da li ovde ili na nekom drugom pravcu gde je to neophodnije ruskoj vojsci, desiće se novi operativni rezultati. Ovo je izvesno pokriće gubitaka (ukrajinskih snaga) na hersonskom pravcu. Oni olako ulaze u te kotlove, oni su na nekih 20 kilometara osećali kao prazan prostor, napravili skelsko mesto prelaska,  uvukli snage i došlo i došli u situaciju da im je ruska vojska bombardovala, uništila mostobran, našli se u okruženju i tako reći uništeni sa velikim brojem ranjenika koji je popunio okolne gradove. Vidimo da se radi o cifri od oko 8 hiljada ranjenih, 4 hiljade ubijenih i to sve za neka tri dana.To u moralnom smislu ne može nadoknaditi nijedna vojska. Oni (kijevski režim)  su sad ovo pokušali da maskiraju, da prikažu kao kolosalnu pobedu i da ne govore više o hersonskom pravcu. Njihovi mediji više uopšte ne govore o tome da su imali jaku protivofanzivu sa ambicijom da zauzmu Herson i izbiju na zapadnu obalu Dnjepra čime bi nastavili ofanzivna dejstva prema Krimu. Mislim da će narednih dana doći i za njih otrežnjenje, a pitanje je vremena kada će ove snage, koje su ušle u ovaj prostor, biti potisnute, a verujem da će to biti u danima kada se bude planirala i izvodila operacija za Harkov i celo okruženje – rešavanje Harkovske oblasti. Ne verujem da će sada to biti prioritet ruskih snaga, verujem da će se sada više baviti oslobađanjem Donjecke Republike i zaštitom svih taktičkih pravaca kojima ukrajinske Oružane snage pokušavaju da provociraju odbranu Hersonske oblasti – istako je general Kovač.

Radojka Tmušić, pisac

– Civili su najsrećniji ako ih neko evakuiše pre ratnih sukoba. Najstrašnije je kad stradaju nevini, a civili su nevini u ratu. Ruska armija je napredovala sporo čuvajući civile i elementarne zgrade, kao što su bolnice, škole itd. Ti ljudi treba da nastave da žive tu, To se ne može nikako reći za ukrajinsku vojsku, počeviši od terorističkih jedinica, preko redovne vojske, koristeći najamnike – istakla je Radojka Tmušić. 

Govoreći o onima koji su učestvovali  u napadima na Rusiju u Drugom svetskom ratu, istakla je da je Rumunija bila jedna od glavnih saveznika nacističke Nemačke.

– 22. juna pred samo izbijanje rata, Rumunija je na granici sa Sovjetskim Savezom imala 17 i po divizija, što je oko 350 hiljada vojnika i oficira, preko 3200 topova i minobacača, 60 tenkova, 423 aviona. Devet rumunskih divizija, što je oko 325 hiljada vojnika, zajedno sa 600 hiljada nemačkih vojnika su 22. juna prešli granicu Sovjetskog Saveza. Pod Staljingradom je bilo 230 hiljada Rumuna – dodala je Tmušić

Ona je govoreći u tom kontekstu, spomenula i Fince, kao jednu od najboljih armija koja se borila protiv Sovjetskog Saveza, da su bili motorizovani i dobro opremljeni.  Spomenula je Mađare koji su sa ogromnim brojem vojnika ušli u borbu protiv Sovjetskog Saveza. Osim njih spomenula je i Poljake, kao i divizije Hrvata koje su se takođe borile protiv Sovjetskog Saveza. 

Milion i 800 hiljada vojnika iz tadašnje „Evropske unije“ je krenulo na Sovjetski Savez zajedno sa Hitlerom. Evropska unija je tada krenula na Sovjetskli savez, kao što je i sada krenula – dodala je Radojka Tmušić. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter