Izvor: HappyBSC
24.09.2022 u 22:04
0

AKTUELNOSTI NA HAPPY TV: „Putin je doneo velemajstorske odluke!“

O rusko-ukrajinskom sukobu, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na HAPPY TV razgovaramo sa našim gostima.

Gosti večerašnje emisije koji će nam više reći o ratu u Ukrajini i najnovijim aktuelnostima su: ekonomista prof. dr Bojan Dimitrijevič, prof. dr Branimir Nestorović i naučni savetnik prof. dr Dragan Petrović.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

„Treći svetski rat je ponovo počeo u Srbiji i tu će se i završiti“, u emisiji „AKTUELNOSTI“ na TV HAPPY

Više o sukobu u Ukrajini, ali i drugim svetskim događajima, pratite u emisiji „AKTUELNOSTI“.

Vladimir Putin je danas potpisao vojne zakone.

prof. dr Bojan Dimitrijević, ekonomista

O tome kako će novi zakoni koje je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao uticati na dalji tok operacije prof. dr Dimitrijević je rekao da kada istoričari za neko vreme budu opisivali ovaj rat da će imati lak zadatak, barem što se tiče razvrstavanja na određene etape rata.

– Mi smo imali tačno onu prvu etapu rata, prvu fazu rata koja je počela 24. februara, pa smo imali drugu fazu koja je počela izvesnom promenom taktike, povlačenjem iz severnog dela i koncentracijom na Donjecku i Lugansku Republiku. Sada sa ova dva događaja koja su povukli Putin i rusko rukovodstvo, mi ulazimo jasno u treću fazu rata. To su ovi referendumi za ove dve republike i dve obasti- Hersonsku i Zaporošku oblast i naravno proglašenjem delimične mobilizacije. Kada je reč o delimičnoj mobilizaciji, to je treća takva odluka u poslednjih 100 godina. Zapravo, pred nama se dešava istorija u svakom smislu te reči, ne samo za Rusiju, nego i za ceo svet kao celinu. Naravno, o značaju ovih referenduma se mnogo pričalo i po svemu sudeći oni će uspeti i po izlaznosti i po atmosferi. Jasno je da u ovim uslovima ovi referendumi uspevaju. Sada su to ruske tj. vrlo brzo će postati ruske teritorije. To već samo po sebi donosi radikalnu promenu u odnosu Rusije prema ratu – jasno počinje treća faza rata – istakao je prof. dr Dimitrijević u emisiji „AKTUELNOSTI“.

On je istakao da je ova delimična mobilizacija je veoma važna, jer Rusima fali vojske. Trebaće vremena da se ta mobilizacija izvrši. 

– Rusija je od 2014. do danas stalno povećavala ulog. Prvo, ima ono što se desilo sa Majdanom, pa Krim,  pa Minski sporazumi koji su mogli da donesu mir Ukrajini, pa onda pokušaji dogovora sa NATO, pa onda kreće prva faza u kojoj su Rusi verovatno idealno očekivali da se sve završi nekom ukrajinskom predajom. Da je tako bilo, verovatno bi se dogovorili oko nekih modaliteta, ne bi bilo toliko mrtvih i ne bi bilo sve ove nesreće. To se na žalost nije desilo. Onda se u drugoj fazi povećao ulog po intenzitetu operacija, po angažovanosti sredstava, po dejstvima, po stradanju onih koji su izbačeni iz stroja i sa jedne i sa druge strane itd. Sada se ulog povećava. Mi sada možemo da govorimo o otvorenom sukobu između Rusije i NATO-a i da smo na neki na nekinačin počeli da „zveckamo“ nuklearnim oružjem i da se nalazimo zaista u predvorju Trećeg svetskog rata i formalno. Taj povećani ulog pokazuje da Rusija neće odustati, da ona sada i nema kud i da mora da ide do kraja u ispunjenju svojih ciljeva– dodao je prof. dr Dimitrijević.

prof. dr Branimir Nestorović

O tome da je svet bio iznenađen odlukom ruskog predsednika Vladmira Putina da proglasi delimičnu mobilizaciju, prof. dr Branimir Nestorović je rekao: 

– Oni su stalno iznenađeni. Od Abhazije, Južne Osetije, preko Sirije itd. Oni stalno testiraju rusku odlučnost i svaki put se iznenade. I ovaj put su mislili da je to blef. Sad je došla ta ofanziva koja je očekivana, jer su ti vojnici (ukrajinska vojska) obučavani u  Engleskoj, par desetina hiljada u Nemačkoj, u svim NATO zemljama, opremljeni najsavremenijim NATO oružjem. To je sad otvoreni rat NATO pakta protiv Rusije. U ovoj ofanzivi kod Harkova najčešće se na komunikacijama čuo engleski i poljski jezik, ukrajinski uopšte nije bio zastupljen – istakao je prof. dr Nestorović. 

Istakao je da je Putin sve rekao u govoru kad je izjavio „ovo rat protiv Rusije, žele da nas unište, mi moramo da uđemo u rat“. Dodao je i da su Rusi naznačili šta su sledeći njihovi potezi. 

– Rusi svaki put povećavaju ulog, oni (Zapad) povećavaju ulog. Međutim, sada iza ovoga nema više povećavanja uloga. Teško da sad više mogu da ulažu u Ukrajinu. Oni sad mogu jedino da se direktno umešaju. Sad je ono „sve ili ništa“, „jedan nosi sve“ – dodao je prof. dr Nestorović.

prof.dr  Dragan Petrović, naučni savetnik

O daljim vojnim planovima Rusije i šta se može očekivati, Petroviž je istakao

– Slažem se u vezi ovoga sa fazama, ali bih dodao i da postoji jedna podfaza, a ta podfaza bi bila od pada Lisičanska, jer tu je došlo do zastoja, upravo zbog manjka vojnika. To će se izučavati jednog dana zašto je to tako bilo. Ta doktrina Gerasimova je multivektorska jedna doktrina koja je polazila da Rusija u različitim oblastima vrši specijalnu operaciju. Ona je sa jedne strane ekonomsko osnaženje države i održavanje ekonomske snage. Drugi su sankcije, da se pokuša izbeći kolektivni Zapad. Tu Rusija nije uspela. Pokazalo se da je snaga duboke države veoma jaka, uspeli su da makar labavo drže taj kolektivni Zapad. Ali je zato veliki uspeh da se ove treće zemlje nisu uključile u sankcije. I imamo tu specijalnu operaciju na terenu, koja je po doktrini Gerasimova, koju je razradio Generalštab i politički vrh, bila sa manjim brojem vojnika, ali izuzetno uigranim. To je iz zapadnovojnog okruga, najkvalitetnije profesionalne snage sa visokopreciznim naoružanjem da dođu do strateških tačaka i anuliraju što više ukrajinskih vojnika. Ukrajinska strana uz pomoć Zapada  je napravila kontrakoncepciju na masovnom mobilizacijom i stalnim pridolaženjem novog kvalitetnog NATO naoružanja čime se u sledećim fazama ove specijalne operacije videlo da je ona polako prevaziđena, jer je sve veća brojnost ukrajinske snage i sve veća obučenost, ubacivanje plaćenika i instruktora itd. dovelo u ovom mesecu..da je to bilo potpuno jasno – istakao je prof. dr Petrović.

O tome koja su predviđanja, prof. dr Petrović je rekao da je veoma teško dati odgovor na to pitanje i dodao: 

– Linija fronta je i dalje veoma izložena. Ukrajinci imaju inicijativu…Dok ne dođu nove snage, a one ne dolaze odmah, jer moraju da prođu određenu pripremu, postoji prelazni period. Čini se da su Ukrajinci propustili priliku da skoncentrišu trupe i udare na Zaporožje. Sad već vreme protiče. Došle su ove snage iz Sibira, iz Rusije, ojačale su linije fronta i front se stabilizovao. Mislim da će sada doći do jedne pozicione borbe u narednih oko mesec dana dok ne dođu nove snage. Ovo što je je ključno, ovo su velemajstorske odluke Vladimira Putina, jer one u paketu sa jedne strane rešavaju srednjoročne i dugoročne probleme vojnika. 

Govoreći o referendumima, on je istakao je da je narod u Donbasu živeo godinama u strahu od početka rata, i da oni sada dobiaju sigurnost.

– Kijev je doneo dva terorističa rešenja, koja su pravno pozitivno legalna. Kijev donosi mnoga rešenja, koja su de jure, imaju potrebnu većinu, da se svi koji izađu na referendum da kazne robijom od 12 godina zatvora i da im se konfiskuje imovina i da oni koji uzmu ruski pasoš dobiju dodatnih 15 godina robije. Dakle, to je prošlo određenu pravnu, ali sa aspekta logike i ljudskih prava je u suprotnosti sa elementarnim pravima Ujedinjenih nacija. I ovde vidimo jedno veliko licemerje Zapadnih struktura. Oni ne osuđuju – dodao je Petrović. 

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter