3°C

Beograd

Photo: Printscreen/Youtube/Guardian News

Izvor: Tanjug

Slovački parlament je ratifikovao ulazak Finske i Švedske u NATO!

Slovački parlament danas je ratifikovao ulazak Finske i Švedske u NATO.

Finska i Švedska su ove godine zatražile da se pridruže NATO kao odgovor na rusku invaziju na Ukrajinu, podseća se u izveštaju Rojtersa.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nakon što je Slovačka ratifikovala pristupanje ove dve zemlje NATO, samo Mađarska i Turska bi još trebalo da daju saglasnost za proširenje alijanse.

Turska je bila protiv pristupanja dve nordijske države uz optužbe da su Švedska i Finska uvele Ankari embargo na oružje i podržavaju grupe koje Turska smatra terorističkim.

Ipak na letošnjem samitu NATO Madridu ove tri zemlje su potpisale sporazum o ukidanju veta Ankare u zamenu za obećanja Švedske i Finske da će se boriti protiv terorizma i uz upozorenje Turske da će blokirati kandidature za članstvo ako obećanja ne budu ispunjena.

U parlamentu Slovačke od 150 poslanika danas je 126 podržalo ulazak Finske, a 124 pristupanje Švedske.

Američki državni sekretar Entoni Blinken: "SAD nisu potvrdile prve izveštaje da bi curenje u gasovodima Severni tok moglo biti rezultat napada ili sabotaže!"

Dok severoatlanstva alijansa jača svoje istočno krilo, Slovačka, koja se graniči sa Ukrajinom, pristala je da bude domaćin borbenoj grupi NATO, a vlada premijera Eduarda Hegera snažno podržava Ukrajinu od početka rata sa Rusijom.

Međutim podrška slovačke javnosti nije tako izričita, pokazali su rezultati ankete koja je sprovedena u septembru, a prema kojima neznatna većina podržava Rusiju u ratu sa Ukrajinom.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar