5°C

Beograd

Photo: Youtube printscreen

Izvor: Tanjug

Kadirov i Pirgožin se obrušili na ruske generale zbog pada Limana, Arestovič likuje i poručuje Putinu da je ugrožen!

Rusko povlačenje iz grada Krasni Liman koji je bio pod opsadom ukrajinske vojske 21 dan izazvao je slavlje u Kijevu i na Zapadu, a bes i ogorčenost na ruskoj strani.

SPREČEN POKUŠAJ UKRAJINSKIH SNAGA DA SE PREBACE U OBLAST KRASNOG LIMANA: "Prelazak preko reke Severski Donjec je za ukrajinske naciste bio prava zamka"

Pojednini vojni novinari, borci i analitičari, pa i čečenski lider Ramzan Kadirov bes su iskalili na generalu Aleksandru Lapinu komandantu Centralnog vojnog okruga ruske vojske. Međutim, grupacija O (odvažni) kanije je negirala da pomenuti general nema nikakve veze sa padom Limana.

Međutim, kako javljaju zapadni mediji javljaju da se posle pada Limana na svetlo dana počele da se javljaju prve "varnice" između ruskog vojnog rukovodstva.

Među prvima koji se oglasio povodom pada Limana, ali koji je i uputio kritike ruskom vojnom rukovodstvu bio je lider Čečenije Ramzan Kadirov koji je u obimnom izvještaju na zvaničnom Telegram kanalu kritikovao poteze ruskih komandanata koji su bili zaduženi za Liman.

"Odbranom ovog dela rukovodio je komandant general-pukovnik Aleksandar Lapin. Isti Lapin koji je dobio zvezdu Heroja Rusije za zauzimanje Lisičanska iako ga de facto nije bilo u blizini. General je rasporedio borce Luganska i drugih jedinica na svim pravcima prema Limanu, ali im nije obezbedio potrebnu komunikaciju, interakciju i snabdevanje municijom", rekao je Kadirov.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Takođe, pojasnio je kako je još pre dve sedmice znao da ruska vojska ima problem na tom području.

"Prije dve nedelje, komandant specijalnih snaga Čečenije Apti Alaudinov lično me je obavestio da bi naši borci mogli postati laka meta. Zauzvrat, obavestio sam Valerija Gerasimova, načelnika generalštaba Oružanih snaga Rusije o opasnosti. Međutim, general me uveravao da ne sumnja u Lapinov liderski talenat i da ne vjeruje da je moguće da će se ruska vojska povući iz Limana", pojašnjava čečenski vođa.

Nakon toga, Kadirov je opisao i niz drugih detalja koji su s njegovog aspekta bili problematični za područje Limana.

U svom govoru, spomenuo je i nepotizam.

"Vojni nepotizam neće nam doneti ništa dobro. U vojsci su potrebni ljudi čvrstog karaktera, hrabri, principijelni. Za nepotizam nema mjesta, naročito ne u teškim vremenima", zaključio je Kadirov.

Na ovakvu izjavu Kadirova reagovao je i jedan od šefova ruske paravojne Wagner grupe Jevgenije Prigožin koji je rekao kako u potpunosti podržava Kadirova. Takođe, naglasio je kako bi svi oni koji su učestvovali u povlačenju iz Limana trebali biti poslani na front "bosi s mitraljezima".

Povodom ovakvog nastupa Ramzana Kadirova i Prigožina oglasio se i savetnik ukrajinskog predsjednika Aleksej Arestovič koji je rekao kako kritike koje je uputio Kadirov, a ranije i lider grupe Wagner Jevgenij Prigožin znače da je pozicija ruskog predsjednika Vladimira Putina ugrožena.

"Kadirov i Prigožin kritikovali su Lapina, Generalštab i Ministarstvo odbrane. Privilegiju da imenuju krivce imaju samo vođe. Zašto oni okrivljavaju nekoga ako se vođa još nije oglasio? Putin očigledno ne kontroliše odnose između subjekata vojnopolitičkog rukovodstva na različitim nivoima", rekao je Arestovič.

*Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".
Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar