Izvor: Tanjug
26.10.2022 u 17:24
0

I izvoz i uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u Evropskoj uniji u blagom je padu!

I izvoz i uvoz poljoprivredno-prehrambenih proizvoda u EU, u julu je pokazao blagi pad, konstatuje se u najnovijem mesečnom izveštaj o trgovini koji je objavila Evropska komisija.

Vrednost izvoza iz EU je smanjena za 2% u odnosu na jun i sada iznosi 19,2 milijarde evra. Ali ona je i dalje značajno veća nego prošle godine.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Uvoz EU je takođe smanjen za 2% u istom periodu, dostigavši 14,3 milijarde evra u julu.

Komisija beleži da je izvoz žitarica iz EU, pre svega pšenice ali i ječma, porastao prema Bliskom istoku i Severnoj Africi i notira da je ovo bilo izazvano ruskim ratom u Ukrajini.

Najveći rast izvoza zabeležen je kod pšenice. EU je izvezla 1,9 miliona tona pšenice u julu ove godine u Severuj Afriku, što predstavlja povećanje od 300% u odnosu na jul prošle godine.

Kategorije koje su doživele pad izvoza u julu su voće i orasi (15%) i povrće (10%), kao i masline i maslinovo ulje, uglavnom zbog pada izvoza u SAD.

PROBLEM SA ZALIHAMA ORUŽJA I MUNICIJE Evropska unija pozvala je ministre odbrane zemalja članica da koordiniraju kupovinu oružja!

Ipak EU ostaje najveći svetski izvoznik poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

Uvoz EU iz glavnih trgovinskih partnera, kao što su Brazil i SAD, takođe se povećao, posebno kukuruza i soje. Uvoz grožđa, semena suncokreta i banana je u julu, u poređenju sa 2021 godinom, smanjen je za 24%, 20% i 18%.

Komisija podvlači da njen uvoz iz Ukrajine raste već četvrtu godinu redom, što ukazuje na primenu privremenog sporazuma trgovske liberalizacije.

Ukupan uvoz u EU od početka godine do jula dostigao je 96 milijardi evra, što je 33 odsto više nego u istom periodu lane.

Velika Britanija je postala glavni trgovinski partner sa EU. Ukupna razmena poljoprivredno-prehrambenih proizvoda dostigla je 53,8 milijardi evra u 2021. godini. Drugi najveći trgovinski partner su SAD, sa kojima razmena iznosi 33,8 milijardi evra 2021. godine.

*Gledajte „Happy“ kablovske kanale i to: „Moje happy društvo“, „Moj happy život“, „Moja happy zemlja“ i „Moja happy muzika“.
Program se emituje kod kablovskih operatera „IrisTV“ i „Supernova“, a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
„Moje happy društvo“ – IrisTV / 171 ; Supernova / 71
„Moj happy život“ – IrisTV / 172 ; Supernova / 72
„Moja happy zemlja“ – IrisTV / 173 ; Supernova / 73
„Moja happy muzika“ – IrisTV / 174 ; Supernova / 74

PREUZMITE MOBILNE APLIKACIJE

Gledajte “Happy” kablovske kanale i to: “Moje happy društvo”, “Moj happy život”, “Moja happy zemlja” i “Moja happy muzika”.

Program se emituje kod kablovskih operatera “IrisTV” i “Supernova”, a možete ih pronaći na sledećim kanalima: “Moje happy društvo” - IrisTV / 171 ; Supernova / 71 | “Moj happy život” - IrisTV / 172 ; Supernova / 72 | “Moja happy zemlja” - IrisTV / 173 ; Supernova / 73 | “Moja happy muzika” - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

Ostavite komentar

Unesite pojam i stisnite enter