12°C

Beograd

Photo: HAPPY BSC

Izvor: Happy BSC

ŽIVOTNA PRIČA ANDRIJE IZ BRAĆE BAJIĆ U "MUZIČKOM SPECIJALU": Pare nas nisu zanimale - proslavili smo srpsku izvornu muziku, i sačuvali je!

Sigurni smo da se sećate čuvene braće Bajić. Iza sebe su ostavili velike hitove. Nažalost, jedan od njih dvojice više nije sa nama. Andrija Bajić večerašnji je gost emisije "Muzički Specijal". 

-Moj otac Lazar i majka Mileva su izrodili sedmoro dece. Otac nam je poginuo 1941.godine, a majka je ostala sa nas sedmoro. Nismo imali od čega da živimo, da se obučemo, da se školujemo, ona nas je izdržavala. Imao sam dve godine kada je otac poginuo. Sto metara od Lajkovačke pruge bila je naša kuća, ispričao je svoje rano detinjstvo jedan od braće Bajić.

VAŽNO:

KRIZNI ŠTAB DONEO NOVE ODLUKE: Tri modela nastave - apel na nastavnike da se VAKCINIŠU! (VIDEO)

PAPOVIĆ U EMISIJI "POSLE RUČKA": Amerika-to je ogromna kolilčina nepameti iz koje mnogo smrdi!

DR CAKIĆ ZA "TELEMASTER": Ovaj RAT DOBIJAMO! Naš put je put LJUBAVI, PORODICE i DECE!

PRVA REAKCIJA GAGE ANTONIJEVIĆA NA OSLOBAĐANJE BJELOGRLIĆA: Tužiću ga!

-Nisam maštao da postanem muzička zvezda. Jedne godine je naš ujak Ratko došao sa vašara i doneo nam jednu malu šarenu frulicu, onu drvenu pa smo na tome učili moj brat Toma i ja. Ja sam prvo naučio „Tri livade, nigde ’lada nema“. Tako je došlo do toga da smo mi svirali duet frula i da imamo u karijeri možda jedno od najboljih kola „Kolubarski vez“ koji su nasnimali svi mogući harmonikaši i frulaši, rekao je Andrija Bajić.

-Ja sam došao u Beograd da učim zanat. Toma je završio vojsku, pa došao u Beograd. Učlanili smo se u kulturno metničko društvo, pre nego što smo počeli da pevamo i sviramo. Savetujem mladima da isto urade, jer mnogo mogu da nauče od kulturno-umetničkih društva, objasnio je svoje početke.

-Toma je pisao pesme, ja sam učio harmoniku. Čak smo i prodavali drugima svoje pesme. Pevači koji su pevali te naše pesme, postali su popularni, a za nas niko nije znao. Tada sam predložio Tomi da snimimo pesme, ali su nam rekli da ne eksperimentišemo, jer već ima puno pevača. Prva ploča je napravila veliki „bum“, i tako je počelo. Uvek smo imali narodnju nošnju, gde god da smo išli da pevamo. 

Mnogi ne znaju da su braća Bajić napisali jednu od pesama koja je proslavila čuvenu Silvanu Armenulić, „Nad izvorom vrba se nadnela“. 

-Dvadeset dve pevačice su otpevale čak tu pesmu, rekao je Bajić.

-U vreme kada su nas sretali na ulici, nije nas to zanelo. Ja sam 37 godina radio kao mašinski tehničar, a Toma na šalterskoj službi. Živeli smo normalnim životom, odatle smo u penziju otišli, a poret toga pevali. Nikada nismo ni tražili velike honorare, hteli smo da imamo podjednako mi i članovi orkestara koji stoje iza nas. Nismo vozili besne automobile, ja sam vozio fiću. 

-Proslavili smo srpsku izvornu muziku, ali smo je i sačuvali. Pesma „Ide Mile Lajkovačkom prugom“ to smo snimili kao prvi, u originalu, međutim, Toza je pitao da i on to snimi, i naravno da smo mu dali. On je uzeo dve pesme i spojio kao glavni deo i refren, pa je to ispalo jako lepo, podsetio je Bajić.

-Ja sam zadovoljan šta smo postigli u našoj karijeri i šta smo uradili za srpsku muziku. U periodu kada se sve završavalo sa parama, Toma i ja smo bili tvrdoglavi i zadržavali našu izvornu muziku i kolo. Vidim i danas komentare da ljudi pričaju najlepše reči o nama, rekao je. 

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

Nastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar