6°C

Beograd

Photo: INSTAGRAM/PRINTSCREEN/vrecobozo

Izvor: KURIR/BIOGRAFIJA

TEŽAK PUT BOŽA VREĆA: Živeo skromno sa majkom i sestrama, nisu ga prihvatali jer je DRUGAČIJI, a postao majstor sevdalinki!

Pevač Božo Vrećo jedan je od najuticajnijih umetnika današnjice. Naime, svojim nesvakidašnjim izgledom i retko zastupljenim vokalom, nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

On je interpretator i autor sevdalinki. Rođen je 18. oktobra 1983. godine u Foči. Živi i radi u Sarajevu.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PORODICA ROKVIĆ KAO SIMPSONOVI! Nikola podelio nesvakidašnju fotografiju, ovome se nisu nadali (FOTO)

Odrastao je sa majkom i dve starije sestre, a otac mu je preminuo kada je imao pet godina. Majka je slikarka i uvek mu je pružala podršku da se bavi umetnošću. Božo je slikao i prodavao svoja dela, a ima i gotovu izložbu koju još ne želi da predstavi javnosti.

Što se muzike tiče, samouk je, nikada nije išao na časove pevanja, niti je svirao instrumente, a glas vežba tako što prati instrukcije na internetu. Sa 27 godina se odlučio za sevdalinke jer se na taj način poistovećuje sa njenim junacima koji bi zbog ljubavi pretrpeli sva stradanja.

Odrastao je sa mnogo emocionalnih ožiljaka i neprihvatanja u provincijskoj sredini. Život ga tokom odrastanja nije mazio. Živeo je skromno jer je njegova želja bila da se bavi muzikom i da iskoristi šansu za koju je bio uveren da će mu se ukazati. Božo je po struci magistar aheologije, a to što nema formalno muzičko obrazovanje nije bilo prepreka da stekne svetsku slavu.

Tokom jednog televizijskog nastupa upoznao je basistu Edvina Hadžića i gitaristu Dina Šutala sa kojima je osnovao ansambl Halka, što na staroindijskom jeziku označava dobrodošlicu svetlosti. Vrećo je 2013. godine sa bendom Halka snimio album koji im je obezbedio mnoga gostovanja i rasprodate koncerte širom Bosne i Hercegovine.

Nakon dva albuma sa ansamblom Halka, rešio je da snimi solo album "Moj sevdah" koji spada u akapela sevdah, tj. način pevanja bez pratnje instrumenata.

Osim sevdaha, muzičar uživa u džezu, bluzu i soulu pa se trudi da njihove elemente unese i u svoju interpretaciju. Pevači koji ga inspirišu su Himzo Polovina, Selim Salihović, Emina Zečaj, Nada Mamula, i drugi.

U intervjuima ističe da inspiraciju pronalazi i u lirskim pričama koje je na prethodnim albumima pretvorio u pesme. Jedini je koji danas piše i unapređuje sevdalinke, a njegova dela su deo filmova, pozorišnih predstava i lako dolaze do srca ljudi.

Pored pevanja, Božo se od ostalih muzičara izdvaja i po specifičnom stilu oblačenja. Nastupe započinje u elegantnim muškim odelima, a zatim se presvlači u raskošnu haljinu i nosi veliki broj ogrlica. Na taj način može u potpunosti da se uživi i u muške i u ženske tekstove jer, ionako, smatra da su svi ljudi i jedno i drugo, ali to ne mogu da iskažu zbog porodice, posla, karijere i drugih okolnosti.

U slobodno vreme se bavi poezijom, slikarstvom, dizajnom, planira putovanja, a ranije je radio i kao profesor. Trenutno živi u Sarajevu, ali trudi se da što češće ide u Foču kod svoje porodice.

  *Gledajte "Happy" kablovske kanale i to: "Moje happy društvo", "Moj happy život", "Moja happy zemlja" i "Moja happy muzika".

Program se emituje kod kablovskih operatera "IrisTV" i "Supernova", a možete ih pronaći na sledećim kanalima:
"Moje happy društvo" - IrisTV / 171 ; Supernova / 71
"Moj happy život" - IrisTV / 172 ; Supernova / 72
"Moja happy zemlja" - IrisTV / 173 ; Supernova / 73
"Moja happy muzika" - IrisTV / 174 ; Supernova / 74

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar