3°C

Beograd

Photo: YOUTUBE/PRINTSCREEN/CBS Sunday Morning

Izvor: Kurir.rs/Express.uk

NIJE MISLIO DA JE OZBILJNO! Glumac opisao trenutak kad je shvatio da PATI OD NEIZLEČIVOG oboljenja, a ovako je počelo!

Zvezda filmova "Povratak u budućnost" Majklu Džeju Foksu pre trideset godina otkrio je da pati od Parkinsonove bolesti, ali je uprkos zdravstvenim problemima nastavio da radi.

Jednom prilikom je otkrio kako se stanje pogoršalo, zbog čega nije mogao da nastavi sa radom. Objasnio je da ne može da zapamti i ponovi napisane reči, kao i da se nada da stanje može da se promeni.

Happy BSC je spremio za vas najmoderniju mobilnu aplikaciju da biste nas lakše pratili i bili u toku sa svim vestima. Našu aplikaciju možete preuzeti za ANDROID i iPHONE

PRVI PUT O INCIDENTU SA AUTOMOBILOM! Marija Šerifović otkrila da je smršala 5 KG

Glumac je otkrio da je prvo primetio trzaj u levom malom prstu. U to vreme, 1991. godine radio je na snimanju filma "Doc Hollywood" i kako kaže, nije previše obraćao pažnju na tremor koji je osećao. Međutim, ubrzo se pojavilo jače drhtanje, ukočenost u kukovima i trnci u stopalima.

Fondacija Majkla Džeja Foksa, koja se bavi istraživanjem Parkinsonove bolesti, navela je da su simptomi stanja drugačiji za svakoga. Tri glavna simptoma ove bolesti su tremor, ukočenost mišića i usporeni pokreti.

- Iako oni koji imaju Parkinsonovu bolest ne doživljavaju sva tri simptoma, usporenje pokreta je uvek prisutno - navodi se u ovoj fondaciji, a ovo su još neki, manje poznati simptomi:

zatvor

nizak krvni pritisak

erektilna disfunkcija

smanjen libido

problemi sa znojenjem

problemi sa urinom

Parkinsonova bolest može da utiče na to kako se osećate i razmišljate. Mogu se pojaviti problemi sa pamćenjem, kao i depresija i anksioznost.

- Moje kratkoročno pamćenje je pogođeno. Uvek sam imao sjajnu veštinu za memorisanje. Ipak, imao sam neke ekstremne situacije u kojima su poslednjih nekoliko poslova obustavljeni, jer su mi delovi teksta bili teški zbog reči koje je trebalo zapamtiti - rekao je Foks 2020, prenosi "Express.uk".

Parkinsonova bolest je bolest poremećaja pokreta, a poremećaji pokreta nastaju zbog smanjenja lučenja hemijske supstance dopamina, i to u delu mozga koji ima važnu ulogu u kontroli voljnih pokreta. Bolest se obično polagano razvija, pa može proći i nekoliko meseci ili godina pre nego osoba ustanovi da tegobe postoje.

TagoviNastavite čitanje

Komentari korisnika


Ostavite prvi komentar