-1°C

Beograd

VEŽBAJTE PRAVILNO: Saveti za ravan stomak!

Čak iako vežbamo redovno i znamo kako se vežbe pravilno rade, veoma često se dešava da nam se potkradaju neke sitne greške. Ovakve greške mogu da umanje rezultate vežbanja, ali , u najgorem, mogu dovesti i do povreda. Dakle, ako osećate da grupa mišića koju vežbate “ne radi”, ili osećate bol u bilo kom delu tela preporučujemo vam da preispitate način na koji radite te vežbe, možda pravite neku grešku.
Po iskustvu trenera u fitness centrima najčešće pravimo greške kada radimo vežbe za trbušnjake. Evo najčešćih vežbi za trbušnjake u kojima grešimo.

Plank

Plank je veoma efikasna vežba i angažuje gotovo sve mišiće tela ukoliko je radimo pravilno. Najčešća greška je nedovoljno angažovanje trbušnih mišića što dovodi do toga da opterećujemo donji deo leđa.

Kako ispraviti: razlog ove greške mogu biti nedovoljno jaki trbušni mišići. Zbog toga je prvo potrebno da ojačamo trbušne mišiće, pa onda da počnemo da praktikujemo ovu vežbu. Da bismo to uradili, preporučujemo lakšu verziju planka. Umesto na prste oslonite se na kolena, uvucite stomak i ispravite leđa. Kada mišići leđa i trbušnjaci malo ojačaju, onda počnite da praktikujete plank.

Ruski tvist

Ruski tvist je vežba u kojoj sedite i blago savijte noge u kolenu tako da pete jedva dodiruju podlogu i prste usmerite ka gore. Ispravite leđa i blago ih nagnite nazad sa rukama savijenim u laktovima držeći odgovarajući rekvizit. Iz takvog položaja rotirajte torzo i ruke u levu i desnu stranu. Greška koja se javlja kod mnogih koji rade ovu vežbu je to što ne rotiraju torzo, već samo pomeraju ruke u levu i desnu stranu.

Kako ispraviti: Najbolje je da vežbu radite pred ogledalom kako biste bili sigurni da se vaš ceo torzo – ramena rotiraju.

Trbušnjaci

Dok radimo trbušnjake veoma često osećamo bol u vratu. Zbog nedovoljnog angažovanja trbušnih mišića mi počinjemo da “vučemo” vratom što opterećuje vratne pršljenove, smanjuje unos kiseonika jer nas sprečava da normalno dišemo.

Kako ispraviti: Vrat ne smete savijati na napred, odnosno bradu morate držati što dalje od grudi. Takođe, možete vrat podupreti prstima i glavu fiksirati rukama kako se ne bi savijala na napred.

Izvod: Lepota i zdravlje
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar