10°C

Beograd

PAŽLJIVO SA PIĆEM TOKOM TRENINGA: Evo koje tečnosti treba da izbegavate!

Konzumiranje pogrešne vrste pića kada vežbate može vas dovesti u opasnost od nastajanja bolesti bubrega, upozorava nova studija.

Konkretno, najveća pretnja može nastati od uzimanja slatkih kofeinskih bezalkoholnih pića tokom intenzivnog fizičkog napora kada je napolju visoka temperatura, prema stavu istraživača s Univerziteta u Bafalu.

Ovo malo istraživanje obuhvatilo je 12 zdravih odraslih osoba koje su dugo radile vežbe u laboratorijskim uslovima, na 35 stepeni Celzijusa. U jednoj sesiji učesnici studije pili su visokofruktozno kofeinsko bezalkoholno piće, a u drugoj su pili vodu. Prošlo je najmanje sedam dana između sesija.

Nakon sesije u toku koje su konzumirali bezalkoholno piće učesnici su imali viši nivo kreatinina u krvi i nižu stopu glomerularne filtracije, tj. povišena oba markera koji ukazuju na oštećenje bubrega. Do ovih privremenih promena nije dolazilo kada su učesnici istraživanja tokom vežbanja pili samo vodu.

Istraživači su takođe otkrili da su tokom i nakon konzumiranja bezalkoholnog pića učesnici imali viši nivo vazopresina u krvi, hormona koji podiže krvni pritisak. Takođe su bili blago dehidrirani, istakao je autor studije Zajari Šlader.

- Konzumacija bezalkoholnih pića tokom i nakon vežbanja pri visokoj temperaturi ne rehidrira. Dakle, konzumiranje bezalkoholnih pića kao pića za rehidraciju tokom vežbanja po vrućini možda i nije idealno rešenje - kažu istraživači.

Studija je nedavno objavljena u jednom časopisu.

U trening-sesijama učesnici su proveli 30 minuta na traci za trčanje, nakon čega bi usledilo petominutno dizanje tegova, pa vežbe spretnosti. Zatim su se učesnici odmorili 15 minuta i tad su pili blizu 500 ml bezalkoholnog pića ili vode.

Nakon pauze ponovili su ciklus još tri puta tokom ukupno četiri sata. Pre nego što su napustili laboratoriju učesnicima je dato još tečnosti.

Pre, neposredno nakon i 24 sata posle svakog ispitivanja istraživači su merili telesnu temperaturu učesnika, broj otkucaja srca, krvni pritisak, težinu i promene na bubrezima.

Glossy
Foto:Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar