10°C

Beograd

DA LI SE SEĆATE VEŽBE SA FIZIČKOG IZ OSNOVNE ŠKOLE? Najuspešniji sportisti je rade svaki dan, a evo i ZBOG ČEGA! (FOTO)
Sećate kada smo u osnovnoj školi u stroju radili vežbe koje su nam tada delovale besmisleno? Jedna od njih je i "vrtenje" rukama ukrug.

Koliko god vama delovala bez veze, ovu vežbu svakodnevno izvode najbolji sportisti u olimpijskim timovima! Ne traži puno napora, može da se izvodi bilo gde, a ima toliko prednosti!

Pre svega, ova vežba je zapravo jedini način da dobro "razmrdate" zglobove ramena, ali prvo morate da naučite da je izvodite pravilno:

Stanite u raskoračni stav sa stopalima u širini ramena i blago, vrlo blago savijte ramena unapred. Opustite ruke pored tela, a zatim zamahnite njima uvis formirajući krug. Uradite 15 ponavljanja, opustite ruke, pa promenite smer i ponovo uradite 15 ponavljanja. Kad se malo usavršite, možete da izvodite vežbu naizmenično jednom i drugom rukom, kao kada plivate muškim stilom.

Efekat vežbe na telo

Ako se izvodi svakodnevno i pravilno, ova vežba radi sledeće:

- Popravlja cirkulaciju i funkciju moždanih ćelija;

- Krv brže struji kroz telo, mišićno tkivo postaje klatko, funkcija pluća se popravlja;

- Poboljšava se rad centar za ravnotežu;

- Sinhronizacija između moždanih hemisfera se poboljšava;

- Koncentracija i pažnja su na višem nivou;

- Raspoloženje je bolje, stres se eliminiše.

Osim navedenog, ova vežba poboljšava mobilnost ruku i ojačava čitav rameni pojas. Sa rukama rade i mišići grudi, leđa i vrata, nestaje napetost u mišićima ovih delova tela i lagano se formira mišićna masa.

Upozorenje za početnike

Prvo vežbu radite sporo, kako ne biste nešto istegli ili preforsirali zglobove koje vežba aktivira.Kasnije radite sve brže, a vremenom možete da kombinujete ovu vežbu sa skokovima i tako aktivirate i mišiće donjeg dela tela.

Izvor:stil.kurir.rs
Foto: Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar