26°C

Beograd

OTKRIVAMO: Šta je zdravije JOGA ili HODANJE

Da li je za zdravlje vašeg srca bolje sat vremena brzog hoda ili joge? Novo istraživanje otkriva da je i jedan i drugi izbor jednako koristan za zdravlje.

Naučnici sa Harvarda, koji su istraživali da li je bolja šetnja ili joga, kažu: „U poređenju sa tradicionalnim aerobnim vežbama, nema značajne razlike u načinu na koji vežbanje ili joga menjaju faktore rizika za bolesti. Joga može da obezbedi iste koristi za zdravlje i smanji faktore rizika za bolest kao i tradicionalne aktivnosti kao što su vožnja bicikla ili brzo hodanje“.

Ovo je dobra vest, ne samo za one koji više vole jogu, već i za one osobe koje, zbog godina ili zdravlja, ne mogu da izdrže intenzivne aerobne treninge.
Istraživači sa Harvarda su analizirali 32 istraživanja koja su se bavila efektima na kardiovaskularno zdravlje i energičnijih vidova joge kao što su vinjasa i bikram joga, i mirnijih vidova joge kao što su hata i ajengar joga.

Sve vrste joge na sličan način koriste zdravlju srca. Neka istraživanja su zaključila i da joga ima pozitivniji uticaj na blagostanje kardiovaskularnog sistema od određenih lekova.

Iako se naučnici nisu bavili preciznim biološkim mehanizmima koje joga proizvodi, oni smatraju da dovođenje u sklad i povezivanje uma i tela verovatno ima glavnu ulogu u korisnim efektima joge na zdravlje. Takođe, kod svih vrsta joge je važno svesno disanje i meditacija, što može da snizi stres i upalu, dva glavna faktora rizika za srčane i hronične bolesti.

Izvor: Zdravahrana.com
Foto: Pixabay

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar