0°C

Beograd

UZMITE NA VREME STVAR U SVOJE RUKE! Ravan stomak do novogodišnje noći: 6 zlatnih pravila da zablistate u svojoj omiljenoj haljini!

Ima još vremena da liniju doterate do najluđe noći.

je must have kada je u pitanju blještava novogodišnja noć, u kojoj svaka dama želi da se istakne toaletom, ali i pokaže savršeno oblikovano telo. Uz ovih 6 saveta istopićete naslage sa stomaka, ili bar redukovati sadržaj istih.

1. Naučite da se opustite

U naslagama masnoće u trbušnoj šupljini postoji četiri puta više receptora za kortizol (hormon stresa) u poređenju sa masnoćom koja se nalazi tik ispod kože, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Psychosomatic Medicine.

Drugim rečima, ako ste stalno pod stresom, masnoća na trbuhu se taloži brže nego na drugim delovima tela. Osim toga, stres utiče na vas i na druge negativne načine, stoga je važno da naučite da se opustite - meditirajte, vežbajte, družite se s ljudima koji vas zasmejavaju.

2. Pazite šta jedete

50/30/20 je postotak koji bi u prehrani trebali zauzimati ugljeni hidrati, proteini i masti da bi izgledali najbolje i držali masne naslage na stomaku podalje od sebe, kaže Dajana Lipson Burdž, dijetetičarka iz Kalifornije.

Na primer, ako u telo na dan unesete ukupno 1800 kalorija - 900 bi se moralo odnositi na zdrave ugljene hidrate (povrće, voće, pasulj, celovite žitarice), 540 na proteine (npr. orasi, nemasno meso) i 360 na masti (maslinovo ulje, sojino ulje, losos, orasi...).

3. Izgradite mišiće

Studija provedena na više od 10.000 ljudi, obavljena u časopisu Obesity, otkrila je da su pojedinci koji su tokom 12 godina svaki dan vežbali po 25 minuta, u konačno imali manje centimetara u struku od onih koji su istu količinu vremena provodili vežbajući aerobne vežbe.

4. Usredsredite se na vlakna

Vlakna pomažu da se duže osećamo sitima, jer se sporije vare. Osim toga, pospešuju metabolizam, a što metabolizam brže radi, sporije se debljamo - zato pazite da ih redovno unosite u organizam.

5. Spavajte dovoljno

Šest do sedam sati spavanja tokom noći može pomoći u sprečavanju gomilanja sala na stomaku, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Sleep. Ljudi koji su spavali pet i manje sati ili osam i više sati imali su veće količine trbušne masti, a bili su i pod većim rizikom od pojave dijabetesa tipa 2.

Istraživači pretpostavljaju da ekstremni obrasci spavanja (previše ili premalo) menjaju osećaj za glad i neke hormone te mogu poremetiti dnevnu ravnotežu kalorija - navodeći vas da jedete previše i manje vežbate.

6. Prestanite da jedete ranije

Ne čekajte da se tokom obroka počnete osećati napunjeni kao 'punjena paprika', već prestanite jesti kada više ne osjećate glad, a i dalje bi rado jeli. Na taj način ćete unositi manje kalorija, bit ćete siti, a i probava će vam bolje raditi jer neće biti pretrpana hranom.

Neka vam ne bude neugodno ostaviti nešto na tanjiru i ne razmišljajte na način "poješću jer je šteta baciti" pošto je uvek bolje višak baciti u smeće nego "u sebe".

Izvor: Stil.rs
Foto. Arhiva

Komentari korisnika (0)


Ostavite komentar